Genís Roca i Amador Álvarez debaten sobre la societat del coneixement, l'escletxa digital i la informació en català

L'acte està emmarcat dins de les jornades 'Construïm país', organitzades per Òmnium Sant Cugat


  • Comparteix:

Genís Roca, Amador Álvarez i Jaume Angerri / Foto: Cugat Mèdia

Genís Roca, Amador Álvarez i Jaume Angerri / Foto: Cugat Mèdia

L'historiador expert en Internet Genís Roca i l'informàtic i soci d'Amical Wikimedia Amador Álvarez han protagonitzat un debat sobre la societat del coneixement, l'escletxa digital i la importància de la divulgació de la informació en català. La xerrada, que forma part de les jornades 'Construïm país' d'Òmnium Sant Cugat, s'ha celebrat aquest dijous, a la Casa de Cultura, i ha comptat amb la moderació del president de l'entitat, Jaume Angerri.

L'historiador ha matisat que, si bé encara estem en transició des de la societat industrial cap a la societat del coneixement o digital, "serà inevitable que hi acabem arribant". Una transició que, segons ha explicat, podria durar entre 80 i 100 anys. Sobre els aspectes negatius d'aquesta transició, Roca ha explicat que "els que van descobrir el foc es van cremar, i no per això el van deixar d'utilitzar. Van aprendre la tècnica i la prudència necessàries per fer-li un bon ús. El mateix que hem de fer nosaltres".

Sobre l'escletxa digital, Roca ha recordat que fa només vint anys que tenim accés massiu a Internet, i que, per tant, no deixa de ser normal que encara hi hagi molta feina a fer. "La primera feina és de sensibilització, perquè encara hi ha bosses de població que estan sent greument perjudicades. Hem d'anar amb compte de no deixar enrere segons quins col·lectius i garantir que no els estem traient oportunitats", ha comentat.

Álvarez, per la seva banda, ha donat a conèixer els principis que van motivar la creació de la viquipèdia, entre els quals ha destacat la necessitat de reunir tot el conjunt del saber per generar coneixement, sent conscients que es tracta d'un projecte inabastable. En aquest sentit, l'informàtic ha explicat que "es va fugir de fer la millor enciclopèdia o la més erudita, i es va apostar per fer-ne una més digerible per tothom, de manera que també la pot escriure tothom".

De fet, Álvarez ha assegurat que qualsevol persona pot participar en la creació de la viquipèdia i ha explicat que això es pot fer de moltes formes diferents: des de l'escriptura d'articles o la introducció de dades, fins a l'aportació de fotografies o la correcció ortogràfica i gramatical dels textos, entre moltes altres. El que ha recomanat Álvarez és que apostem per la introducció de dades, fotografies o informacions que tinguem a prop i que siguin distingibles.

L'historiador ha incidit en la importància i la responsabilitat social de consumir tota aquesta informació en català. "Si uns es dediquen a crear coneixement en català, però després ningú l'utilitza, es deixarà de crear", ha dit.


Genís Roca

Quan facis una cerca, busca 'rat-penat' a la viquipèdia, en comptes de 'murciélago', a la wikepedia. Defensa les eines del teu àmbit cultural, que si no ho acabarem fent tot en anglès i amb mirada nord-americana o xinesa.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.