Susana de la Cruz (activista DDHH): 'Darrere d'una persona empresonada no sempre hi ha un delicte'

De la Cruz s'acull a Sant Cugat al Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans


  • Comparteix:

Susana de la Cruz és una dona tsotsil, de San Cristóbal de las Casas (Chiapas, Mèxic), a qui Sant Cugat acull des de fa cinc mesos en el marc del Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans. És una defensora de les llibertats i drets dels pobles indígenes i es va acollir a aquesta iniciativa catalana arran que van empresonar i torturar el seu germà de manera arbitrària durant 13 anys. Les amenaces i agressions que Susana va patir van motivar que es pogués acollir al programa. D'aquí a un mes haurà de tornar al seu país, però ho fa amb certa tranquil·litat, ja que hi va amb l'empara internacional d'haver rebut protecció.

Susana ha exercit l'activisme impulsant accions de defensa jurídica i política per la llibertat de les persones indígenes empresonades injustament, així com fent visibilitzar les violacions als drets humans i discriminacions que pateixen els pobles originaris, així com l'espoli territorial i el desplaçament format. L'activista és, a més, la creadora del Col·lectiu de Familiars de Presos en Lluita, ha participat en el Grup de Treball No Estem Tots i totes i col·labora activament amb el CDH Frayba.

"Denunciem fets de tortura: des d'ofegaments i asfíxia, descàrregues elèctriques, cops amb taules, mantenir-los lligats a cadires...", relata Susana, que afegeix que els torturadors obliguen les víctimes a acceptar inculpar-se delictes, amb l'amenaça de prendre represàlies contra les famílies. "Existeix la fabricació de delictes", apunta. "Les autoritats volen presentar culpables a la societat", sigui quin sigui el preu, assegura l'activista. Des de l’activisme, lluita per demostrar que "darrere d'una persona empresonada no sempre hi ha un delicte" i per visibilitzar "la tortura que practiquen les autoritats".

Més enllà de l'allotjament, el Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans ofereix als beneficiaris l'opció d'apuntar-se a tallers de protecció integral per poder transmetre-ho als seus. En el cas de Susana, s'ha centrat en la formació quant als Drets Humans.

Preguntada pel retorn a casa, Susana admet la por que li suposa, però ho afronta amb l'acompanyament internacional: "No torno sola".

Sant Cugat ha refermat un any més el compromís amb les llibertats com a membre del programa Ciutats Defensores dels Drets Humans. A banda de Susana, la ciutat també ha rebut una altra activista mexicana, en el seu cas defensora dels drets de les persones del col·lectiu LGTBI. Aquest programa està impulsat per l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, i hi col·labora la Secretaria d'Igualtat, Migracions de la Generalitat. La Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat és lentitat gestora del projecte.


Susana de la Cruz

El que fem és visibilitar que darrere d'una persona empresonada no sempre hi ha un delicte. En aquest procés de lluita hem visibilitzat la tortura que practiquen les autoritats.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.