Com podem dissenyar i crear qualsevol objecte? FabLab ens ensenya el secret

FabLab, un laboratori digital de Sant Cugat, ensenya a persones d'entre 8 i 88 anys a construir qualsevol objecte gràcies a la tecnologia 3D


  • Comparteix:

Conjunt d'impressores 3D a FabLab / Foto: FabLab

Conjunt d'impressores 3D a FabLab / Foto: FabLab

La fabricació digital té cada vegada més aplicacions en diversos àmbits. Cugat Mèdia s'ha desplaçat fins al FabLab, un laboratori digital de Sant Cugat que apropa la tecnologia a persones d'entre 8 i 88 anys. L'Andrea Sánchez, responsable de comunicació de FabLab, ha explicat en una entrevista al programa 'Obert x Vacances', de La Xarxa i coproduït per Cugat Mèdia, com funciona aquest laboratori on qualsevol persona s’hi pot acostar per construir pràcticament qualsevol cosa.

ESCOLTA-HO

Aquest tipus de laboratoris digitals van sorgir el 2001, el primer a Massachusetts, als Estats Units. Estan formats per màquines controlades per ordinadors que són capaces de crear pràcticament qualsevol objecte a partir d'una imatge o disseny. Actualment n'hi ha més de 2.000 repartits per tot el món. A Sant Cugat, FabLab va obrir portes al campus d'Esade l'octubre de 2017.

FabLab Sant Cugat té com a funció educar nens i adults perquè aprenguin a dissenyar i construir un objecte en tres dimensions. El local és ple de màquines d'aquestes característiques, impressores 3D que a través de filaments plàstics poden imprimir pràcticament qualsevol cosa.

Andrea Sánchez ha comparat el que pot ser la impressió en 3D amb una feina com la que "pot fer un terrisser", en què l'objecte que es construeix està "elaborat per capes" amb fabricació additiva, és a dir, crear peces volumètriques a partir d'un disseny fet per ordinador. La responsable de comunicació de FabLab ha repassat alguns dels tallers més curiosos que fan, com la recollida de residus orgànics al Mercat de Torreblanca, amb l'objectiu de transformar-los en nous objectes com sotagots, per exemple.

Cada vegada més indústries com l'automobilística, la medicina, alimentació, arquitectura, utilitzen aquesta tecnologia. Hi ha persones, a més, que aprenen a dissenyar i fabricar peces per a un ús diari. Per exemple, una peça d'una cafetera Nespresso, que un usuari va crear i imprimir, tenint en compte que les peces d'aquestes cafeteres, una vegada es trenquen ja no es poden reparar.

FabLab és una entitat vinculada a Sant Cugat. Durant el confinament es van fer 4.000 viseres amb impressores 3D per als CAP, centres sanitaris i comerços de Sant Cugat. Van comptar amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Cugat i una xarxa de voluntaris. Alguns col·legis de la ciutat van cedir les seves impressores per a poder imprimir més viseres.

Una altra finalitat que té actualment la impressió 3D és la creació d'òrgans per evitar trasplantaments. Sánchez explica que una de les persones que va fer un curs a FabLab va dissenyar i imprimir ossos i pròtesis fetes amb plàstics i polímers que han servit per a alguns pacients.


Andrea Sánchez

Tenim socis que venen a FabLab que aprenen a dissenyar, que participen als nostres tallers i que després aprofiten aquest coneixement per fabricar-se peces que s'hagin trencat per exemple. Aquí tenim la peça d'una cafetera Nespresso que es va trencar el suport on es fiquen les tasses i com aquesta peça no es pot trobar en cap lloc es va dissenyar en 3D i es va fer.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.