Un 15% de la població de Sant Cugat viu en situació de pobresa

Prop d'un 50% dels ciutadans de Sant Cugat tenen dificultats per pagar l'habitatge segons l'últim baròmetre inclusiu


  • Comparteix:

Imatge de la presentació del baròmetre / Foto: Jordi Garcia- Ajuntament

Imatge de la presentació del baròmetre / Foto: Jordi Garcia- Ajuntament

Les dificultats per pagar el lloguer o la hipoteca i l'increment de la pobresa són les principals dades que es desprenen de l'últim baròmetre inclusiu de Sant Cugat. Prop d'un 50% de la ciutadania admet tenir moltes, algunes o certes dificultats per assumir el cost de l'habitatge, una dada que puja 7 punts percentuals respecte al darrer baròmetre de 2017. La població en situació de pobresa és de gairebé el 15%, 3 punts més que fa quatre anys. L'impacte de la Covid-19 també s'ha fet notar: de les persones que estan a l'atur a la ciutat, el 35% ho estan a causa de la pandèmia.

El baròmetre inclusiu és una fotografia fixa d'un moment de la ciutat. És un estudi de la situació habitacional, social, econòmica, laboral i d'altres aspectes que s'analitzen. L'estudi s'ha fet amb gairebé 500 enquestes a persones de diferents zones de la ciutat, entre setembre i octubre de 2020, amb un error mostrat del 4,5%.

Les dificultats per pagar el lloguer o la hipoteca són evidents. Prop d'un 50% de la població té dificultats per pagar aquesta despesa. El 35% de la població paga lloguer i un 65% ho fa a través de la hipoteca. La mitjana mensual de pagament d'una habitació de lloguer és de 456 euros, d'un habitatge, de 1.060, i d'una hipoteca al voltant dels 1.000.

La tinenta d'alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, ha ressaltat que el dret a l'habitatge "és un dret de drets" i que segueixen treballant perquè "aquesta ciutat no exclogui ningú".

Pel que fa a la pobresa, la gent jove d'entre 16 i 34 anys i persones de nacionalitat no espanyola són els que pateixen més aquesta xacra. L'exclusió social també afecta la nostra ciutat amb un 18,4% de les persones que viuen a Sant Cugat, 3,3 punts més que el 2017.

A l'àmbit laboral, l'atur a Sant Cugat és d'11,2%, dada que ha crescut en 4 punts respecte al 2017. La dada continua sent inferior a l'observada per al conjunt del país, però. La Covid-19 té una incidència molt alta en l'atur perquè el 35% d'aquestes persones sense feina han perdut la seva ocupació per la pandèmia.

L'altra dada significativa és que el 40% de les persones ocupades tenen por de perdre el seu lloc de feina per l'impacte del coronavirus.

Pel que fa a la salut, s'ha incrementat del 6,2 al 8,8% aquells santcugatencs que necessiten ajuda d'altres persones per fer les activitats de la vida quotidiana. En aquest sentit, la regidora de Salut, Gemma Aristoy, apunta que una de les solucions és "teixir xarxa entre persones".




Núria Gibert

El dret a l'habitatge és un dret de drets. Volem generar aquest accés a l'habitatge.

Gemma Aristoy

Teixir comunitat és una de les implementacions des de ciutadania.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.