Vicki Bernadet: 'La llei de prescripció de l'abús infantil és un punt de partida'

La valldoreixenca és presidenta d'una de les fundacions que més ha lluitat per la nova llei de protecció a la infància


Temes relacionats

Vicki Bernadet: 'Si el 20% de nens i nenes que pateixen abús sexual estiguessin malalts, estaríem davant d'una pandèmia' (19/nov/20)


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu de Vicki Bernadet / Foto: Guillem Babitsch (Cugat Mèdia)

Imatge d'arxiu de Vicki Bernadet / Foto: Guillem Babitsch (Cugat Mèdia)

Una 'molt bona notícia', però un 'punt de partida per seguir lluitant'. Així defineix la valldoreixenca Vicki Bernadet la nova llei de protecció a la infància i a l'adolescència que va aprovar la setmana passada el Congrés i que allarga, entre altres coses, la prescripció dels delictes d'abús infantil, que començarà a comptar quan la víctima tingui 35 anys i no 18 com fins ara. Bernadet, presidenta i fundadora de la fundació que porta el seu nom que lluita contra l'abús infantil, assegura que 'estàvem molt orfes de lleis de protecció a la infància' i, tot i les mancances, celebra el resultat d'una lluita de 12 anys d'entitats i víctimes.

ESCOLTA-HO

Vicki Bernadet, que també va ser víctima d'abús infantil, destaca altres "aspectes innovadors" que "canviaran moltes coses" de la llei, a banda de l'augment de la prescripció. Per exemple, que els menors de 14 anys només hagin de declarar una vegada i abans del judici i s'admeti la prova preconstituïda. A més, també es regulen les visites i custòdies de pares acusats de violència masclista. "Era terrible quan es permetien les visites de pares perquè s'argumentava que una cosa és la violència contra la mare i una altra contra els fills, sense que es tingués en compte la violència vicària [la violència indirecta per fer mal a un tercer]", explica Bernadet.

Tot i això, també assegura que hi ha mancances. De fet, la majoria d'entitats defensaven la no prescripció d'aquest tipus de delictes, com passa per exemple al Regne Unit, que seria "el més realista" i "el més just" per a la societat. A més, seguiran lluitant perquè l'edat fixada per a les proves preconstituïdes augmenti fins als 18 o, com a mínim, els 16 anys. La llei, en ser orgànica, requeria majoria absoluta al Congrés i encara l'ha d'aprovar el Senat, cosa que es preveu que passi el proper mes de juny.

S'estima que un 20% dels infants a Europa, els Estats Units i Canadà pateixen algun tipus d'abús. I el 80% dels quals es produeixen en l'entorn de confiança del nen o nena i el 65% dins de la família. Bernadet, de fet, alerta que la pandèmia de la Covid-19 ha provocat un augment de sol·licituds d'ajudes i l'agreujament de molts casos. Critica que "s'ha fallat a les criatures, no s'ha pres cap mesura i això ens explotarà a la cara" d'aquí uns anys, quan s'haurà de fer l'estudi corresponent.


Vicki Bernadet

Estem molt contents que siguin 35, perquè havien de ser 30 i encara que només siguin 5 anys aquí hi entrarà molta gent. Però per a nosaltres és un punt de partida per continuar lluitant i aconseguir la no prescripció, perquè és el més realista quan es parla d'abús infantil.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.