Brisa Luque: 'Les nostres societats estan compostes per gent de cultures i experiències vitals molt diverses amb les que construïm el nostre dia a dia'

La responsable de comunicació de Refugees Welcome participa al cicle 'Enraonar' aquest dijous a les set de la tarda


  • Comparteix:

Brisa Luque participa al cicle 'Enraonar' / Foto: elCugatenc

Brisa Luque participa al cicle 'Enraonar' / Foto: elCugatenc

La responsable de comunicació de Refugees Welcome, Brisa Luque, és una de les protagonistes, juntament amb Richard Lamah, sol·licitant d'asil i ciutadà de Sant Cugat, de la xerrada 'Cultura d'acollida: refugi i protecció de defensores de Drets Humans'. La conferència, que tindrà lloc aquest dijous 11 de març i que forma part del cicle 'Enraonar', exposarà la cultura de benvinguda, la importància de conèixer la situació actual de les persones refugiades, el dret d'asil i la intenció de generar convivències amb persones locals i desplaçades. La xerrada es podrà seguir a les set de la tarda en directe per 'streaming' a Cugat.cat i també al canal de YouTube de l'Ajuntament.

Cugat Mèdia ha entrevistat Luque, qui ha valorat la importància de conèixer la situació de les persones refugiades tant a Espanya, com arreu del món.

La vostra xerrada es titula 'Cultura d'acollida: refugi i protecció de defensores de Drets Humans'. De què tracta concretament?
Refugees Welcome és una petita ONG, que des de 2015 funciona a Espanya i des de 2017 tenim un projecte de col·laboració amb l'Ajuntament de Sant Cugat. El nostre objectiu, per una banda, és fomentar la cultura de benvinguda i, per una altra, és generar convivències entre persones locals i persones visitants, a més d'intentar que s'acompanyin persones refugiades perquè puguin fer la seva vida dins del municipi de Sant Cugat, i donar a conèixer la situació de les persones refugiades i desplaçades que arriben tant a Espanya com arreu del món.

Per què considera que és important aquesta xerrada?
És important conèixer la situació de les persones desplaçades i refugiades, per una banda, dins del marc dels Drets Humans, el dret d'asil està reconegut. Les persones nascudes a altres països que es veuen en una necessitat forçosa de sortir del seu país per preservar els seus drets humans tenen dret a demanar protecció internacional a altres països. I sovint, depenent del context internacional en el qual ens trobem, no arriba la informació sobre la situació en què es troben les persones de la resta de països del món.

És veritat que, per exemple, la Guerra de Síria, sí que va sortir a la televisió i la consciència social envers aquestes persones era molt més empàtica, ja que tothom estava al dia. Però el problema és que la situació dels sol·licitants d'asil no ha millorat des d'aleshores; al contrari: cada any es registren més sol·licituds d'asil, tant a Espanya com a tot el món.

És important tornar a portar el focus en aquest tema i donar a conèixer la situació d'aquestes persones i, sobretot, la possibilitat d'acció que, des de la ciutadania i des del nostre dia a dia, tenim per donar-los suport, des de la nostra participació activa en la senzilla construcció d'una societat més solidària.

Actualment considera que la gent entén la importància de l'acollida?
Jo crec que en general la gent sí que ho entén, el que passa és que no sempre ho tenim present, cosa que em sembla normal amb totes les injustícies que tenim al món. Però no crec que sigui una qüestió que la gent no ho entengui, ja que moltes persones empatitzen. El que passa és que no sempre tenim present el nombre de persones que pateixen aquestes situacions a tot el món: més de 72 milions de persones desplaçades. Evidentment, no totes arriben a Europa; realment arriba un nombre baix. Mai no s'ha deixat de rebre sol·licituds d'asil, demanant protecció internacional. És una realitat amb el que convivim amb el dia a dia, per això és important seguir informant la gent perquè puguin fer-se una idea de la importància del que viuen aquestes persones.

Partits d'extrema dreta com Vox, donen veu a discursos per acabar amb la immigració il·legal i segueixen guanyant vots. Creu que a la nostra societat hi ha un respecte envers aquestes persones refugiades?
Segueixen havent-hi moltes actituds xenòfobes i racistes tant a la nostra societat com a les altres. La presència d'aquestes formacions polítiques que plantegen una solució molt reduccionista a la situació que s'està vivint amb les persones que demanen dret d'asil, i fomenten un discurs d'odi, és perjudicial per a totes les societats. Això genera desconfiança dins d'aquestes i molta més por no justificada que no està basada en fets, sinó en perjudicis, rumors i estereotips que evidentment no ajuden a què sigui més fàcil el contacte.

Tot i que normalment no van dirigides a les persones sol·licitants del dret d'asil, sinó cap a aquelles que emigren en una situació irregular, no es pot acceptar que aquests discursos es normalitzin i s'incloguin dins de la societat com una posició més.

Quina idea li agradaria que arribés a la gent que escolti aquesta xerrada?
Poder parlar d'aquesta empatia, d'aquesta responsabilitat social, d'intentar posar-nos a la pell de les altres persones. Crec que és important, per poder fer front del discurs d'odi que abans parlàvem, poder parlar d'aquestes realitats, donar altres visions sobre la immigració, sobre les persones desplaçades, sobre les persones nouvingudes en general, que es fomenti l'acolliment, la benvinguda, la integració, la inclusió com a igual en una situació el més horitzontal possible.

Al final, la multiculturalitat és molt nutritiva per a totes les persones que formen part de la societat. Entendre que respectant les diferències culturals o ideològiques, i valorant-les es poden crear relacions, vincles i connexions. És una experiència molt nutritiva perquè és la realitat. Les nostres societats estan compostes per gent de cultures i experiències vitals molt diverses amb qui construïm el nostre dia a dia.






Brisa Luque

"Durant tot l'any han seguit arribant persones demanant protecció internacional al nostre país.És una realitat amb la que convivim en el nostre dia a dia i per tant és important informar a la gent perquè tingui coneixement i puguin fer-se una idea de la importància de la vivència d'aquestes persones"



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.