Tens les cames desproporcionadament inflades? Potser tens lipedema sense diagnosticar

La psicòloga santcugatenca Mireia Gainza ofereix suport psicològic a les afectades d'aquesta malaltia


  • Comparteix:

Imatge dels diferents graus d'afectació del lipedema / Imatge: Associació Catalana d'Afectats de Linfedema i Lipedema

Imatge dels diferents graus d'afectació del lipedema / Imatge: Associació Catalana d'Afectats de Linfedema i Lipedema

'No tens res', 'això és culpa de l'alimentació' o 'és la teva constitució' són els diagnòstics més comuns que reben les dones que pateixen lipedema, una malaltia crònica del teixit adipós, que no va ser reconeguda fins a l'any 2018 per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Es tracta d'una afecció que, tot i patir-la una de cada deu dones a partir de l'adolescència, no s'havia cregut prou important per a investigar-la fins fa ben poc, tal com va passar amb l'endometriosi, mal considerada un simple 'dolor menstrual' fins que es va descobrir que pot produir, en els pitjors dels casos, càncer o esterilitat. Cugat Mèdia ha parlat del lipedema amb Helena Batalla, una santcugatenca que en va ser diagnosticada fa un any i Mireia Gainza, una psicòloga de Mira-sol que ofereix suport emocional a les afectades per la malaltia.

Tot i que no en coneixia el nom ni el tractament, la santcugatenca Helena Batalla va saber des de l'adolescència que havia heretat una malaltia de la seva mare i la seva àvia. Totes tres tenien les cames inflades i adolorides, però cap metge no els sabia diagnosticar el perquè. "El símptoma principal era la inflor. També em sortien molts blaus sense donar-me cops i em feia mal, però no era un dolor insuportable. Si perdia pes, en perdia a tot el cos menys a les cames", explica Batalla. Entre els símptomes més comuns del lipedema també hi ha la sensació de pesadesa, la picor constant i l'aparició de la copa de Cuff, que es dona quan el volum greixós comença a acumular-se just a sobre dels turmells, i no a sota.

Tenint en compte que no es va reconèixer per l'OMS fins fa tres anys, no és estrany que sigui una malaltia tan poc investigada i difícil de diagnosticar. Això fa que es confongui amb mals hàbits o amb obesitat, cosa que comporta molta afectació psicològica i emocional a les dones que la pateixen, segons explica la psicòloga de Mira-sol, Mireia Gainza. Batalla hi està d'acord i lamenta que "és una malaltia que es coneix molt poc i per a les dones que la tenen i no ho saben, pot arribar a ser molt frustrant. Cal ajudar-les. A mi mateixa m'hauria agradat conèixer molt abans la malaltia".

Tipus de tractaments
Un cop fet el diagnòstic, es poden aplicar dos tractaments diferents: el tractament conservador, que permet reduir els símptomes i alleugerir el dolor, tot i que el volum disminueix molt lleument, i el quirúrgic. El tractament conservador inclou una alimentació antiinflamatòria, l'ús de benes de compressió limfàtica o la pràctica d'esports d'aigua. I el tractament quirúrgic, que és més agressiu i consta d'una liposucció per eliminar el greix patològic. L'operació permet recuperar la forma anatòmica original de la zona afectada i millorar la qualitat de vida de la pacient, ja que el dolor i la pesadesa desapareixen. Aquest tractament no assegura, però, que el lipedema no es desenvolupi posteriorment en altres zones del cos.

"Jo em vaig operar aquest desembre i n'estic molt contenta", explica Batalla, "però és un tema molt personal. Crec que és millor començar pel tractament conservador i, després, segons el mal que et faci, pots considerar operar-te o no".

Grup de suport psicològic
Quan Gainza es va assabentar de l'existència de la malaltia i de les seves conseqüències emocionals, es va oferir a l'Associació Catalana de Lipedema per a organitzar grups de suport per treballar el vessant psicològic de la malaltia amb les persones afectades. "La iniciativa de la Mireia em sembla molt bona perquè crec que és important donar a conèixer una malaltia tan comuna i amb tantes afectacions, tant en l'àmbit físic com psicològic. No se li dona la importància que realment té", comenta Batalla.

La proposta de Gainza és fer una sessió en línia cada quinze dies. Les interessades poden contactar amb la psicòloga a través del perfil d'Instagram.




Mireia Gainza

Moltes vegades és molt difícil de diagnosticar. Les persones que tenen aquesta malaltia tenen les extremitats molt inflamades, tenen bonys, i moltes vegades es pensen que són persones obeses.

Helena Batalla

Inflor, principalment. Em sortien molts blaus, sense donar-me cops. Em feia mal, però no un dolor insuportable. Com una incomoditat que fa mal. A l'estiu és quan més m'ho notava, se m'inflaven les cames, si caminava molt.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.