El Museu acull una mostra per conèixer el passat, entendre el present i reflexionar sobre el futur de Sant Cugat

La proposta inclou material pedagògic per acostar la història local als infants i joves


  • Comparteix:

L'exposició sobre la història i l'evolució de Sant Cugat es pot visitar al Museu / Foto: Premsa SantCugat

L'exposició sobre la història i l'evolució de Sant Cugat es pot visitar al Museu / Foto: Premsa SantCugat

'Vila de Sant Cugat, 900 anys. Del 1120 al futur' ofereix un recorregut per la història de la ciutat des del seu naixement fins a l’actualitat. L'exposició fa un repàs del passat de Sant Cugat, però també parla del seu present i convida a reflexionar sobre el futur. La mostra està oberta a les visites escolars, de moment, en grups bombolla, i amb el seguiment de totes les mesures de seguretat de la Covid-19.

L'exposició, comissariada per Alba Rodríguez, és una mostra de producció pròpia de l'equip tècnic del Museu de Sant Cugat. Està estructurada en sis àmbits que permeten explorar l'evolució urbanística de la ciutat, els canvis en la seva població, el pas de vila rural a ciutat de serveis, les diferents formes de govern locals i els canvis de mentalitat. Segons explica la tècnica del Museu de Sant Cugat Helena Minuesa "no és una exposició com la que ens imaginem de forma clàssica, que queda en el passat, sinó que ens parla també de qui som avui en dia".

Museu
La tècnica del Museu de Sant Cugat, Helena Minuesa, davant del claustre del Monestir / Foto: Cugat Mèdia


A la vegada, i a través de 160 objectes, la mostra representa els fets i fenòmens més rellevants de la història de la ciutat. Així, s’hi poden trobar, per exemple, objectes vinculats amb la construcció de l'actual democràcia, com un escrit de Josep Tarradellas amb motiu del seu pregó de l’any 1984; estris i documents amb perspectiva de gènere, com un article de la revista local L'Avenir sobre la novetat del vot femení a les eleccions de 1933; o material que il·lustra l'evolució de l'habitatge i que alhora interpel·la a la conservació del patrimoni arquitectònic.

Museu
Alguns dels objectes que inclou la mostra estan relacionats amb la vida privada i matrimonial de la ciutadania / Foto: Premsa SantCugat


Un pupitre antic amb la cadira incorporada i el forat del tinter és la peça preferida de l'exposició de Minuesa. L'objecte serveix d'excusa per parlar sobre l'educació a Sant Cugat. "Les primeres escoles públiques locals estaven al claustre, per tant, aquest va ser un lloc de trobada de la pedagogia a Sant Cugat", ha explicat la tècnica.

Material pedagògic per a infants i famílies
El Museu ha preparat una proposta específica per a les famílies i els grups escolars que visitin la mostra. Amb l'objectiu de difondre la història de Sant Cugat entre els infants i joves, s'han elaborat un quadern didàctic per consolidar els continguts que s'expliquen a l'exposició i treballar-los d'una manera més atractiva i un Joc de l'Oca de Sant Cugat.

Joc de l'Oca
El Joc de l'Oca de Sant Cugat és una forma lúdica d'assolir els coneixements de la mostra / Foto: Premsa SantCugat


El Joc de l'Oca permet jugar en grup i recordar, a través de les diferents preguntes, curiositats i reptes, la història de la vila d'una manera més amena. En aquest sentit, Minuesa ha concretat que "el joc combina preguntes d'història amb preguntes vinculades a la cultura popular i tradicional, perquè els nens i nenes coneguin el nostre passat i present".

Les visites escolars amb grups bombolla estan permeses en el marc de les restriccions de la covid i es poden reservar a través del correu electrònic educaciomuseu@santcugat.cat.


Helena Minuesa

No és una exposició com la que ens imaginem de forma clàssica, que queda en el passat, sinó que ens parla també de qui som avui en dia. I això creiem que és molt important perquè els nens i nenes que vinguin a veure-la, són el futur de la ciutat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.