Quatre esquelets del segle XI trobats al Monestir de Sant Cugat confirmarien l'ús funerari del monument

La troballa arqueològica s'ha fet en els treballs d'anàlisi de l'estabilitat de l'església, per arribar als fonaments de l'edifici


Temes relacionats

La nova restauració del Monestir de Sant Cugat vol evitar el desplaçament de l'estructura (30/nov/20)


  • Comparteix:

Troballa arqueològica a tocar de la façana principal del Monestir de Sant Cugat. Els treballs d'anàlisi de l'estabilitat de l'església, que presenta punts de moviment, per arribar als fonaments de l'edifici i estudiar-ne el subsòl han permès localitzar quatre esquelets de finals del segle XI i que confirmarien l'ús funerari del Monestir, on s'enterraven persones que havien fet donacions per garantir-se la vida eterna.

Ho ha explicat la tècnica del Museu de Sant Cugat, Alba Rodríguez, en una visita a l'espai, que ha comptat amb l'arqueòleg Pere Lluís Artigues, que dirigeix la intervenció, i la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona. Tal com descrivien els textos monàstics, a l'Edat Mitjana es creia que enterrar-se en un lloc sagrat garantia la salvació eterna i moltes persones feien donacions generoses al Monestir perquè, a més, els monjos fessin oracions diàries pels difunts.

Aquesta troballa, segons ha reconegut Pere Lluís Artigues, ja se l'esperaven quan van començar a fer les cales per comprovar l'afectació dels moviments detectats a l'edifici de l'església. Permet, això sí, "fer-se una idea" de l'extensió de la necròpolis i plantejar com s'hauria d'avançar en futurs projectes arqueològics a la zona.

Es tracta de quatre individus, probablement població de Sant Cugat i en tipologies diferents de tombes, alguns en una fossa simple i alguns en caixa. A més, l'investigador creu que s'hi van fer enterraments secundaris al mateix lloc i es podrien haver tallat els cossos i, per tant, pot ser que es trobin restes d'altres persones en les mateixes tombes. Les cales, a més, han servit per posar al descobert les fonamentacions de l'església, incloent-hi la torre de la fortificació romana que sustenta el campanar i el contrafort sud-oest, que ja s'havien reforçat al segle XIX.

Per la seva banda, Esther Madrona ha explicat que això "ens ajuda a entendre que Sant Cugat té molta història" i els "esperona per seguir apostant per la recerca". La restauració del Monestir l'està duent a terme l'Ajuntament amb la col·laboració de la Generalitat i la Diputació de Barcelona.

Aquesta mateixa setmana està previst treure les restes, que es conservaran al Museu. Després, les cales es taparan de nou per seguir amb els treballs de rehabilitació del Monestir. La troballa, això sí, i més en una cota tan alta, confirma el que descrivien els textos monàstics i pot plantejar un futur projecte més ambiciós per conèixer una mica més la història de Sant Cugat.






Pere Lluís Artigues

En un conjunt monumental com aquest el normal és trobar-se restes, sí que ens ho esperàvem. És un sondeig molt petit i les dades són molt limitades, però està bé perquè ens permet, juntament amb un altre enterrament que vam trobar el 2008 al costat de la Casa Abacial, fer-te una idea de l'extensió de la necròpolis.

Alba Rodríguez

Poder documentar aquest fragment de cementiri és important perquè ho visibilitza i ens permet plantejar per un futur una nova línia de recerca per conèixer-lo més.

Esther Madrona

Això ens ajuda a entendre que Sant Cugat té molta història, que està construïda dalt d'un conjunt històric, i ens esperona a seguir apostant per la recerca per conèixer més el nostre passat que, a banda de divertit també és molt interessant.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.