'Per a nosaltres, cada dia és 3 de desembre'

Cugat Mèdia ha commemorat el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat amb un programa de ràdio especial


  • Comparteix:

Programa Especial per commemorar el Dia Internacional de la Discapacitat/Foto:Cugat Mèdia

Programa Especial per commemorar el Dia Internacional de la Discapacitat/Foto:Cugat Mèdia

Cugat Mèdia s'ha sumat a la commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat (3 de desembre) amb un programa especial a Ràdio Sant Cugat, presentat per Jéssica Sotodosos. Hi han participat entitats i famílies de persones amb discapacitat, que han explicat escoltar el seu testimoni per fer-lo arribar a tots els santcugatencs. A Sant Cugat hi ha 3.728 persones amb diferents discapacitats, i a Catalunya en són 611.035. La ciutat dona suport a les famílies i persones amb discapacitat a través d'entitats com ara Catalònia Fundació Creactiva, el Taller Jeroni de Moragas i la Residència Guru, i des de fa un any també amb l'associació Acompanya'm. Tots ells han estat els protagonistes de l'espai radiofònic.

ESCOLTA-HO

El president d'Acompanya'm, Ferran Felius, ha explicat l'objectiu de l'entitat: "L'acompanyament el veiem com una necessitat, és a dir, hem creat aquesta entitat precisament per posar les famílies allà on han d'estar; les hem d'acompanyar emocionalment, administrativament i de la manera que ells vulguin que els acompanyem". Felius apunta per què aquest acompanyament és necessari: "Des del primer dia que et diuen que tens un fill amb discapacitat estàs sol". El president de l'entitat explica que aquest és un moment de la vida molt complex i en què les famílies "debuten", és a dir, comencen des de zero.

L'experiència de "debutar" té lloc en cada canvi vital important de la persona discapacitada i, per això, l'objectiu de l'entitat és acompanyar a totes les famílies. Una de les seves tasques principals d'Acompanya'm és posar en contacte famílies amb més recorregut amb aquelles novelles.

També han participat en el programa tres famílies amb fills amb discapacitat: Toni Romero, pare de l'Eric; Amparo Blanco, mare del Joan; i Ana Fernández, mare de l'Ivan. Tots tres han coincidit que és de vital importància que existeixi un dia en què es doni visibilitat a la discapacitat perquè tothom en prengui consciència. Tot i això, coincideixen que per a ells cada dia és el dia de la discapacitat i volen que tant les administracions com la ciutadania en siguin conscients.

Les famílies reivindiquen des de fa temps que hi hagi un centre d'educació especial a Sant Cugat, però asseguren que la millor fórmula per a l'educació dels nens i joves amb discapacitat seria una escola ordinària inclusiva. Tot i això, són conscients de la manca de recursos de què disposa l'escola pública. Així, reivindiquen que Sant Cugat tingui un centre d'educació especial que eviti que les famílies s'hagin de desplaçar a altres ciutats, com Barcelona, Rubí o Cerdanyola.

Les entitats que han participat al programa han relatat que, durant la pandèmia, s'ha accentuat la dificultat en la gestió diària de l'atenció i que han treballat dia i nit per continuar oferint els seus serveis. Demanen més recursos a l'administració, sense deixar de banda la seva vocació i passió per donar suport a persones amb discapacitat i a les famílies.

D'on ve la commemoració?
El Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat va ser instaurat per les Nacions Unides el 1992 i, des de llavors, se celebra cada 3 de desembre. L'objectiu de la jornada és sensibilitzar l'opinió pública i promoure la presa de consciència dels beneficis de la integració de persones amb discapacitat en tots els àmbits de la vida política, social, econòmica i cultural. Aquest any el dia se centra principalment en l'empoderament de les persones amb discapacitat per al desenvolupament inclusiu, equitatiu i sostenible. El lema de l'efemèride és 'Reconstruir millor: cap a un futur inclusiu, accessible i sostenible després de la Covid-19 per, per a i amb les persones amb discapacitat'.

'Cantem El Botó Màgic'
La Fundació Aspasim ha publicat a les xarxes socials el videoclip col·lectiu 'Cantem El Botó Màgic' amb la participació d'El Pot Petit, Dàmaris Gelabert, Xiula i Lucrecia, entre altres grups. Milers d'infants i joves participen cantant la cançó en Llengua de Signes Catalana (LSC), segurament una de les gravacions amb més persones signant que s'hauran fet. La iniciativa ha comptat amb participació santcugatenca, per part dels centres educatius Àgora i Avenç, així com de l'esplai Cel, l'institut FP Sant Cugat, entre d'altres.






Ferran Felius

Nosaltres l'acompanyament el veiem com una necessitat, és a dir, hem creat aquesta entitat precisament per posar les famílies allà on han d'estar. Els hem d'acompanyar emocionalment, els hem d'acompanyar administrativament i els hem d'acompanyar de la manera que ells vulguin que els acompanyem.

Ana Fernández García

És un dia que, com deia e Ferran, hauria de ser tots els dies perquè el dia de la discapacitat és per nosaltres cada dia. Evidentment per donar visibilitat, perquè durant un dia tothom pugui posar-se a la nostra pell.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.