ESCOLTA-HO
El que intentem comprovar és com funcionen els tests nous que apliquem en el sistema sanitari, els de detecció d'antígens ràpid. El que intentem veure, en condicions reals, com funcionen comparant-los amb el test que millor funciona actualment que és la PCR. Simplement el que fem és agafar mostres per fer PCR i per fer el test d'antígens ràpid i mirem si els resultats casen, si tenen la mateixa capacitat d'identificar el positiu i en quines condicions funcionen bé i en quines no.
L'objectiu final d'aquesta prova pilot quina és?
És saber si els tests d'antígens funcionen tan bé com les PCR i si no funcionen tan bé que sapiguem en quines condicions no funcionen per poder ajustar les indicacions correctes del test d'antígens. Li posaré un exemple: Ara sabem que el 6è dia de trobar-se malament, el test d'antígens no funciona bé i hem d'intentar aclarir si el primer i segon dia funciona bé com la PCR o si ens serveix, potser, per avaluar persones que han estat en contacte o no. Són aquest tipus de coses les que intentem esbrinar.
Ens pot explicar quina diferència hi ha entre un PCR i un test d'antígens? És a dir, a l'hora de fer el test... Perquè la gent entengui què es fa en cada tipus de prova
La mostra que necessitem és exactament la mateixa i es fa, en ambdues proves, a través de la nasofaringe. Amb la PCR es posa, per entendre'ns el pal molt en dins, i en canvi, amb aquest estudi, precisament, estem veient si no cal posar el palet tant fins al final, diguéssim, i ens podem quedar al nas. Que sigui una prova menys agressiva, que és més fàcil de recollir i que el que fa és que la persona se senti menys incòmode. També estem avaluant de fer-ho amb saliva, que seria agafar una mostra encara més simple. La idea és buscar coses que facilitin el procés. D'una banda, que mantinguin raonablement les capacitats diagnòstiques i ens facilitin la recollida de mostres.
Quin és el recorregut de la prova pilot?
La recollida de dades a Sant Cugat ha acabat i, a més del CAP de Sant Cugat, també hi participen dos centres més de Terrassa, on encara s'estan fent proves. Una vegada tinguem totes les dades farem una anàlisi, que ja tenim estructurat, i com és un estudi que compta amb el suport del departament de Salut, el que fem és lliurar els resultats a les autoritats perquè siguin coneixedores de les conclusions i quines serien també les recomanacions per fer-les servir en situació real. Llavors farem la publicació científica perquè aquestes dades es puguin aprofitar a totes les comunitats interessades arreu del món. Les nostres conclusions tindran molta força, però sempre en la ciència, veuran que és important que altres equips, altres llocs repliquin les nostres conclusions per acabar-les de confirmar i donin una marca de qualitat a l'estudi.
Amb quina mostra de ciutadania s'ha treballat?
Estem treballant amb unes 700 persones. És molt important tot plegat perquè nosaltres estàvem mirant la covid amb unes ulleres, que eren les PCR, i ara hem canviat l'instrument i estem mirant la covid amb unes ulleres diferents, que segurament tenen unes característiques diferents i, possiblement, fa que no ho veiem amb tanta precisió, però potser s'adapta més a la nostra realitat o al que nosaltres necessitem perquè són més ràpides i podrien representar millor la capacitat de transmissió de les persones. Quan mirem la realitat amb unes altres ulleres hem de saber ben bé què estem veient i per això és molt important comparar-ho amb l'anterior per determinar on estan les diferències i veure quines són les fortaleses i les debilitats d'aquesta nova manera de mesurar la realitat.
Creu que la manera més eficaç de controlar la malaltia és fer tests massius?
La clau per controlar la pandèmia és poder fer molts tests a qualsevol persona que es trobi malament i tingui algun símptoma compatible i que es puguin fer tests a les persones que han estat en contacte amb una persona malalta. Aquests són els dos pilars. Totes les altres estratègies són accessòries, i les que hem de protegir són aquests dos pilars. Si, a part d'això, es poden fer tests massius, seria fenomenal, però és accessori. Els tests massius busquen pacients asimptomàtics, però això és pescar a l'oceà perquè és molt difícil trobar gent asimptomàtica.
Ara per ara, doncs, els dos pilars estan coberts?
Sí, ara estan coberts. El que hem de veure és si les eines que fem servir, i per això fem aquesta prova pilot, són les adequades per cobrir les necessitats. A Sant Cugat podem afirmar amb rotunditat que això està cobert. És important que les persones infectades no es resisteixin a dir amb qui han estat. És d'extremada importància que puguem evitar que la gent es posi malalta. Quan una persona arriba al sistema sanitari o ingressa a l'UCI és un fracàs del sistema de prevenció. Ens estem esforçant molt perquè la gent no s'arribi a posar malalta.
És important que la gent es conscienciï que si es troba malament es quedi a casa i avisi el seu centre sanitari?
Les notícies que ens arriben sobre la vacuna fa que tinguem la sensació que tenim una sortida d'aquí a molt poc temps i ens dona una falsa sensació de seguretat de pensar que això ja s'està acabant. Tenir la vacuna no és el mateix que estar vacunat. Que existeixin vacunes que es puguin fer servir està molt bé, però fins que la gent no estigui vacunada no hi haurà aquest efecte i per això queden molts mesos i aquests mesos poden ser molt complexos. Ens hem d'esforçar a ser més disciplinats i ser més generosos que mai. Hem de ser més generosos amb els altres perquè hi ha un percentatge del 15% d'infectats que tenen repercussions greus i un 5% que han de ser ingressats a l'UCI i són números alts.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.