Sitmun-Vespa Asiàtica, l'app per registrar dades i informació territorial sobre aquesta espècie invasora

La nova aplicació permet unificar la recollida d'informació associada a la detecció de nius i compartir criteris per a la seva gestió

Imatge d'una vespa asiàtica / Foto: SITMUN

Societat

Publicat el 18/nov/20 per Mireia Frias

La Diputació de Barcelona i Girona, en col·laboració amb les diputacions de Lleida i Tarragona i la Generalitat de Catalunya, ha desenvolupat l'aplicació Sitmun-Vespa Asiàtica, que permet el registre de dades i ofereix informació territorial sobre la vespa asiàtica. El projecte, que en una primera fase es posarà a disposició dels ajuntaments, Consells Comarcals i ens locals, pretén establir els criteris comuns per facilitar la gestió i el control municipal de l'espècie invasora i unificar la informació associada a la detecció de nius locals. L'aplicació s'acull dins del Sistema d'Informació Territorial Municipal (Sitmun), una plataforma pública que permet visualitzar, gestionar i analitzar dades de forma estructurada en un únic mapa.

La vespa asiàtica va arribar al Parc Natural de Collserola fa dos anys. Aquest setembre, l'Ajuntament va eliminar tres nius, localitzats a la via pública: a la rambla de Ribatallada, al passeig de l'Orquídea i al torrent de Ferrussons. Fins ara, les mesures que s'han pres per erradicar l'espècie no han aconseguit frenar el seu creixement. Per aquest motiu, els experts consideren que cal implementar mesures per a la seva gestió, adaptació i sensibilització per conviure-hi.

En 'El Pou', secció que Cugat Mèdia produeix per a La Xarxa, el director del Centre de Recerca en Aplicacions Forestals (CREAF) i investigador de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Joan Pino, deia que és una espècie que té especial incidència sobre l'apicultura, ja que és depredadora de les abelles i també que la picada als humans és bastant dolorosa.

L'inspector en cap d'Agents Rurals, Josep Antoni Mur, destacava, en declaracions a Cugat Mèdia, que no es tracta d'una espècie especialment agressiva i que no suposa més perill que qualsevol altre tipus de vespa autòctona.