Collserola: un parc natural amenaçat per la massificació de persones

Els responsables del parc es plantegen establir franges horàries per evitar que Collserola es converteixi en un 'jardí urbà'


Temes relacionats

[Fotogaleria] Collserola torna a omplir-se de persones amb l'inici del desconfinament (10/mai/20)

Collserola registra l'abril més plujós dels darrers 107 anys ( 7/mai/20)

Més de 32.000 persones a Collserola en el primer cap de setmana de sortida ( 6/mai/20)


  • Comparteix:

El 14 de març el govern espanyol va aprovar l'estat d'alarma i va decretar el confinament de la població a causa de la crisi del coronavirus. Durant gairebé 50 dies, el Parc de Collserola no va rebre visites més enllà d'algun santcugatenc puntual que va sortir a passejar el gos. El parc ha aprofitat aques període de treva per refer-se de la petjada humana. L'absència de persones en indrets com el Pi d'en Xandri, la riera de Sant Medir i el camí de Can Borrell ha permès la naturalesa brotar, i els camins i corriols, acostumats al pas incessant de bicicletes i caminants, han gaudit de tranquil·litat i sol·litud.

La treva, però, va finalitzar amb la primera fase de la relaxació del confinament. El primer cap de setmana que la ciutadania va poder sortir a passejar o a fer esport, més de 32.000 persones van passar pel Parc de Collserola, tant en la banda barcelonina com la santcugatenca. Per la zona del Pi d'en Xandri, per exemple, van transitar al voltant de 7.200 persones, segons dades del consorci del parc.

El director gerent del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, Marià Martí, ho té clar. 'El parc tindrà futur com a parc natural si la gent respecta les normes d'ús'. Martí recorda que cal circular per la xarxa de camins del parc per canalitzar l'ús dels usuaris i alliberar-ne la resta perquè la fauna pugui desenvolupar-se i la biodiversitat progressar. És per això que el consorci s'ha plantejat establir franges horàries en funció de la pràctica esportiva per evitar que Collserola es converteixi 'en un jardí forestal'.

Sant Cugat es manté de moment en la fase 0 del desconfinament, però ha estat suficient perquè l'activitat hagi retornat a Collserola. 'El confinament ha provocat que a llocs que estaven erosionats comencés a renèixer la vegetació. Hem d'alliberar determinades parts del parc per afavorir la biodiversitat, que és el que ens indica que tenim un parc de qualitat', remarca Martí.




Marià Martí

El parc tindrà futur com a parc natural si la gent respecta les normes d'ús. Si tothom va per on vol, tindrem un jardí forestal per utilitzar però no tindrem un parc natural.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.