'Ciència en confinament', la nova proposta de l'astrofísic santcugatenc Joan Anton Català

La iniciativa ofereix xerrades en directe, gratuïtes i per a tots els públics sobre temes científics


Temes relacionats

Cugat Mèdia engega el 13è Concurs de Microrelats, una edició especial i solidària a causa del coronavirus (25/mar/20)

El FabLab Sant Cugat fabrica material sanitari en 3D i en làser per lluitar contra el coronavirus (25/mar/20)

La cultura popular de Sant Cugat també es reclou (25/mar/20)


  • Comparteix:

La ciència també arriba a les cases dels santcugatencs a través de la nova iniciativa del divulgador científic santcugatenc Joan Anton Català. Amb l'objectiu de convertir el confinament pel coronavirus en una oportunitat per aprendre coses noves, Català ofereix xerrades en directe, gratuïtes i adaptades a tots els públics sobre temes científics a través del seu web amb la plataforma Zoom. Amb aquestes conferències virtuals, a les quals poden connectar-se fins a 500 persones, l'astrofísic també contesta les preguntes dels teleespectadors. El divulgador científic ha parlat de 'Ciència en confinament' al 'Sant Cugat a fons'.

ESCOLTA-HO

La iniciativa de Joan Anton Català, que també és membre de l'Associació Astronòmica Sant Cugat - Valldoreix, es posa en marxa el 16 de març, el primer dilluns de confinament, i ja s'ha convertit en una cita ineludible per molts santcugatencs. Català prepara les xerrades que s'emeten en directe al matí, adreçats als més menuts de la casa, i a la tarda, pensat per a adults. No hi ha dubte que la iniciativa del santcugatenc ha estat un èxit, ja que ha hagut d'augmentar les connexions a la plataforma de xerrades en directe a un màxim de 500 persones davant l'alta demanda de participants que tenien les conferències.

Per poder fer les xerrades més similars a una conferència presencial, Català obre un xat durant els directes a través del qual els espectadors poden fer preguntes o, fins i tot, el presentador els pot interpel·lar. D'aquesta manera, es crea una 'interacció' que fa que el directe 'funcioni bé'. A més, per fer les xerrades accessibles a tothom, fins i tot aquells que no s'han pogut connectar, el divulgador científic grava les presentacions i, posteriorment, les penja a la seva pàgina web, a l'especial de 'Ciència en confinament'.

Preparar, programar, realitzar, gravar i mantenir una continuïtat d'aquesta iniciativa suposa un esforç personal, com bé ha explicat Català. Per ell, aconseguir que la proposta aguanti mentre duri el confinament ja és una 'contribució interessant' a l'aprenentatge de la ciutadania, ja que totes les xerrades quedaran guardades i es podran veure en qualsevol moment. De totes maneres, conscient que 'Ciència en confinament' està tenint una 'acceptació positiva' entre els santcugatencs, Català assegura que intentarà allargar la proposta tant com sigui possible i donar-li continuïtat quan aquesta crisi acabi.

Al començament, la iniciativa la duia a terme únicament Català, però ha fet una crida a tots els divulgadors científics que s'hi vulguin sumar com a col·laboradors i compartir els seus coneixements amb la gent. Agraeix, també, els divulgadors que ja s'hi han prestat i que ja han ofert alguna xerrada.

Durant aquests dies a casa, què podem veure al cel?
Joan Anton Català també ha explicat al 'Sant Cugat a fons' que aquests dies de confinament també és un 'molt bon moment' per mirar el cel. Segons la ubicació del balcó, finestra o terrassa es pot veure Venus 'molt brillant' quan es comença a pondre el Sol o, quan comença a sortir, es pot observar Júpiter, Mart i Saturn. Tot plegat ho ha explicat el divulgador científic en una de les xerrades en directe de 'Ciència en confinament' i que es pot recuperar a la seva pàgina web.


Joan Anton Català

En el meu cas en particular, aprofito qualsevol ocasió per divulgar, que és el que m'agrada. Vaig pensar que el fet que la gent estigui a casa era un excel·lent motiu per divulgar i també és una forma a contribuir a que les famílies puguin passar una mica millor aquestes estones.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.