Lubrizol, una planta química al nucli urbà de Sant Cugat que inquieta l'associació local de Pimes

Malgrat les queixes de l'Associació de Pimes, l'Ajuntament defensa que la planta química compleix la normativa de seguretat i urbanística


  • Comparteix:

La seu de Lubrizol a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia (Guillem Babitsch)

La seu de Lubrizol a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia (Guillem Babitsch)

L'Associació de Pimes de Sant Cugat vol que l'Ajuntament adopti 'les mesures necessàries per al restabliment de la legalitat urbanística' al polígon industrial de Can Magí. L'entitat, que posa la pilota a la teulada del consistori via una denúncia urbanística, apunta contra la planta química de Lubrizol, al camí de Can Calders, ja que considera que incompleix la normativa urbanística vigent. La instància, a la qual ha tingut accés Cugat Mèdia, recull que la ubicació de la companyia posa 'en risc' la població i que afecta els 'drets urbanístics' de l'entorn, fet que produeix un 'perjudici econòmic'.

La consideració que hi ha un incompliment de la legalitat urbanística està basada en una directiva europea de 2012 que determina que aquest tipus d'activitats han de tenir un perímetre de seguretat de, com a mínim, 250 metres, on no està permesa cap tipus d'activitat de concurrència pública. Això va obligar el consistori a suspendre la concessió de llicències a restaurants, discoteques i comerços en aquesta zona de la ciutat. Segons ha explicat a Cugat Mèdia el tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch, això es tradueix en què els negocis de la zona no poden ampliar la seva activitat. 'Entenc que és un greuge per a aquestes empreses, ja que eren parcel·les i terrenys amb una projecció que s'ha vist manllevada', ha admès el republicà.
Perímetre de seguretat de 250 metres / Foto: Google Maps
Perímetre de seguretat de 250 metres / Foto: Google Maps

Malgrat això, el responsable municipal d'Urbanisme nega que Lubrizol estigui incomplint cap normativa urbanística. 'Estem molt tranquils', explica, ja que la companyia, diu, té totes les qüestions relatives a la seguretat i a l'urbanisme en regla.

És Lubrizol perillosa?
A la denúncia, l'Associació de Pimes fa un recull d'incompliments de normativa i alerta sobre la 'perillositat' que una planta com Lubrizol -l'única d'aquestes característiques a Sant Cugat- es trobi tan a prop del nucli urbà d'una ciutat. L'entitat argumenta que, segons la definició que fa el Pla General Metropolità (PGM) dels nivells de perill de les indústries, la planta santcugatenca es troba al nivell 6, el màxim. Amb aquesta base, l'associació assenyala un incompliment més: assegura que el consistori admet que, 'si Lubrizol hagués d'instal·lar-se de nou al municipi amb les mateixes condicions, la consideraria de categoria sisena i que no tindria cabuda al polígon de Can Magí per incompatibilitat urbanística'. Es tracta d'una asseveració que, des de l'executiu, Duch admet: 'A data d'avui no s'admetria una empresa d'aquest tipus, però no partim d'aquesta realitat'.

A la denúncia urbanística es recull, a més, que des que va arribar a Sant Cugat, 'l'activitat de Lubrizol ha patit canvis al llarg del temps' que s'han acompanyat s'un increment en la perillositat.

El Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (PLASEQCAT) del departament d'Interior considera que el risc que presenta Lubrizol és baix. Al pla, es detallen els elements de risc que presents a la planta santcugatenca.
Taula amb els elements considerats perillosos pel PLASEQCAT / Foto: Interior - Protecció Civil
Taula amb els elements considerats perillosos pel PLASEQCAT / Foto: Interior - Protecció Civil

Per tot això, l'agrupació empresarial considera que 'l'acció de control urbanístic que exerceix l'Ajuntament no hauria de recaure sobre l'entorn de Lubrizol, sinó sobre la pròpia incompatibilitat urbanística de l'empresa'.

Minimitzar riscos
Malgrat la crida a la tranquil·litat per part de Duch, el consistori treballa per mitigar l'impacte (real i potencial) que té Lubrizol sobre el polígon industrial de Can Magí. La tardor de 2016 l'Ajuntament va interposar un contenciós administratiu contra la Generalitat, que havia renovat de manera indefinida la llicència mediambiental de la planta química. L'acció legal anava en la línia que no es va donar prou temps a l'administració local per presentar al·legacions. La resolució d'aquest recurs ha d'arribar al llarg d'aquest 2020, ha explicat Duch.

Més enllà d'aquesta mesura, el govern ja està en converses amb Lubrizol per buscar fórmules que permetin que les restriccions urbanístiques siguin menys severes. La proposta que l'executiu ha traslladat a la companyia és que redueixin la quantitat de material perillós que emmagatzemen, en dipòsits més petits. Això permetria minimitzar la perillositat de la planta i, per tant, fer més petit el perímetre de seguretat.

Lubrizol, del grup Berkshire Hataway, es troba a Can Magí des de fa mig segle. La companyia va instal·lar-se al polígon el 1967, però llavors operava amb el nom d'Albus.

Podria produir-se un accident com el de Tarragona?
Fridays For Future (F4F) Sant Cugat exigeix 'l'expulsió' de Lubrizol de Can Magí i que s'ubiqui a un espai on no suposi cap perill ni per a la població ni per al medi ambient. El grup de joves, preocupat per l'explosió aquest gener a una planta química a Tarragona, recorda que a Sant Cugat no s'està donant compliment a la normativa europea que determina que aquest tipus d'indústria ha de tenir un perímetre de seguretat de 250 metres. En cas que no accepti marxar de la zona, F4F reclama que se li retiri a Lubrizol la llicència mediambiental.

La Comissió Autònoma de Seguretat i Higiene en el Treball d'Indústries Químiques i Relacionades (Coashiq) ha reconegut la companyia en diverses ocasions per la tasca en matèria de reducció de riscos i accidents laborals. Ara bé, des de F4F no se'n refien. El membre del col·lectiu Àngel Segura reflexiona, en declaracions a Cugat Mèdia, que 'les estadístiques diuen que entre cada 6 i 10 anys es produeixen accidents en aquest tipus d'empreses'.

El tinent d'alcaldia d'Urbanisme descarta l'escenari que plantegen els activistes. 'Quant a seguretat i programes d'autoprotecció ho tenen tot al dia i van més enllà de les normatives estatals', explica.






Francesc Duch

Les empreses tenen un greuge. Són edificis i parcel·les que tenien certa perspectiva urbanística i que han vist manllevades les possibilitats que tenien.

Francesc Duch

Quant a seguretat ho tenen tot al dia i van més enllà. Estem molt tranquils.

Àngel Segura

És una empresa que no hauria de ser on és, per la seguretat, pel medi ambient, per la gent, pel que ha passat a Tarragona. A més les estadístiques diuen que aquestes empreses solen tenir problemes cada 6-10 anys.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.