Per totes les dones assassinades en mans d'homes i del masclisme

Hora Bruixa convoca una marxa silenciosa pel Dia Contra la Violència Masclista


  • Comparteix:

El 25-N és el Dia contra la Violència Masclista / Foto: Cugat Mèdia

El 25-N és el Dia contra la Violència Masclista / Foto: Cugat Mèdia

Sant Cugat es vesteix aquest dilluns de negre. Hora Bruixa convoca a les set del vespre una marxa silenciosa per totes aquelles dones assassinades en mans d'homes i del masclisme, coincidint amb el Dia Contra la Violència Masclista. La protesta arrencarà de la plaça de Lluís Millet i es convida tothom a anar vestit de negre i portar una espelma.

A més, per commemorar el Dia Contra la Violència Masclista l'Ajuntament il·luminarà la façana del consistori de violeta, el color de la lluita feminista. Un gest que s'afegeix al manifest a la qual el consistori s'ha afegit amb una declaració institucional per 'trencar el silenci' contra les violències masclistes.

El text, que compta amb el suport de la Generalitat, les diputacions de Barcelona, Lleida, Tarragona i Girona, la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i va ser llegit per regidores durant l'últim ple, vol posar sobre la taula 'un sistema patriarcal' que 'oprimeix, silencia i mata' les dones. I, en aquest sentit, s'assegura que les dones han trencat el silenci i han 'dit prou'. Alçades 'amb el crit de sororitat 'jo sí que et crec, germana'' contra 'un greu atac contra els Drets Humans' com ho són les agressions cap a les dones.

En aquest sentit, el manifest reitera que 'una agressió sexual a una dona no és un fet puntual, sinó una expressió més de l'estructura patriarcal' i que les dones 'han perdut la por a assenyalar i denunciar els agressors'. També reivindica el treball conjunt i coordinat d'associacions feministes, administracions i agents socials per eradicar aquesta xacra i reconeix la lluita 'constant i incansable' dels moviments feministes', amb especial menció a les dones joves com a 'protagonistes d'un punt d'inflexió i com a 'generació d'un canvi tan urgent com imprescindible'.

La commemoració a Sant Cugat del 25-N també tindrà una vessant esportiva. A dos quarts de nou del vespre, es disputarà a la ZEM Jaume Tubau el partit de futbol mixt entre el Sant Cugat FC i el CFU Mira-sol Baco contra la violència masclista.

Les violències contra les dones en dades
Durant el 2018, a Sant Cugat es van registrar 18 denúncies per delictes contra la llibertat sexual, segons dades dels Mossos d'Esquadra. Aquests fets inclouen tant abusos com agressions sexuals. En els primers sis mesos d'aquest any, la xifra ha assolit les 10 denúncies per delictes sexuals. Tot i que es tracta d'una reducció del 23% respecte al primer semestre del 2018, són delictes que no sempre es denuncien, tot i les recomanacions dels Mossos d'Esquadra.

Dins dels delictes contra les persones, i en concret contra dones, també destaquen els casos de violència de gènere, la que es produeix en l'entorn relacions de parella, i violència domèstica, dins de l'àmbit de la família. En el primer dels casos, durant els primers sis mesos de l'any s'han registrat 27 denúncies, un 6,90% menys que al mateix període del 2018, quan es van registrar 29.

Pel que fa a delictes de violència domèstica, els casos creixen durant el primer semestre d'aquest any un 23%, passant dels 13 dels mateixos mesos del 2018 al 16 d'aquest any.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.