Sant Cugat demana l'amnistia per als condemnats pel procés independentista

Per primera vegada els partits de l'equip de govern han votat en diferent sentit


  • Comparteix:

La votació del ple municipal / Foto: Cugat Mèdia

La votació del ple municipal / Foto: Cugat Mèdia

Sant Cugat alça la veu i reclama l'amnistia per als 'presos polítics' i 'exiliats'. Ho ha fet en un ple extraordinari i urgent on s'ha aprovat una moció de suport als condemnats pel Tribunal Suprem i en defensa del dret d'autodeterminació promoguda per l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM). Com ja va fer aquest dilluns l'EMD de Valldoreix, el text ha rebut el suport de Junts per Sant Cugat, ERC-MES i la CUP-PC, mentre que el PSC s'ha abstingut, evidenciant la diferència de posicionaments dels socis de l'equip de govern en aquest àmbit. Cs no ha estat present a la sessió plenària, una decisió que han lamentat alguns dels grups municipals.



ESCOLTA-HO

D'aquesta manera, Sant Cugat se suma al món local que expressa el seu rebuig a la sentència amb l'aprovació d'aquesta moció.

L'acord considera el dictamen del Tribunal Suprem 'una regressió dels drets i les llibertats'. Per això, exigeix l'aministia per als 'exiliats' i els 'presos polítics', per als quals reclama la llibertat immediata. De la mateixa manera, es posiciona a favor del dret d'autodeterminació i reivindica el caràcter pacífic i no violent del moviment independentista.

Per això, condemna 'tots els intents de criminalització' i exigeix al govern espanyol que respecti la legitimitat de les persones escollides democràticament a les diferents institucions catalanes, així com les decisions i acords que se'n derivin.

La moció també expressa l'adhesió del l'Ajuntament a totes les mobilitzacions en rebuig de la sentència i el compromís de treballar conjuntament amb el Parlament i la Generalitat per una assemblea d'electes a favor dels drets polítics i la llibertat.

En aquest sentit, reitera la 'ferma voluntat' de treballar per garantir els drets i les llibertats de tota la ciutadania de Sant Cugat, i la defensa del diàleg i de la pluralitat política, davant la 'situació de repressió política i de vulneració dels drets fonamentals'.

Una visió compartida per l'alcaldessa, Mireia Ingla, que, com ja va fer a la seva declaració institucional d'aquest dilluns, considera 'injusta i venjativa' la sentència, però ha defensat la necessitat d'insistir en el diàleg per donar resposta a les reivindicacions d'una part del país.

Aquesta aprovació, que s'ha votat amb una sala de plens plena de públic, és la primera en què els socis del govern municipal - ERC-MES, el PSC i la CUP-PC- voten diferent.

Posicionaments
Junts per Sant Cugat
Tot i alguns retrets en 'les formes i els tempos', la portaveu de Junts per Sant Cugat, Carmela Fortuny, ha volgut centrar la seva intervenció en el clam de llibertat i amnistia de la moció. Fortuny ha qualificat la sentència de condemna per a la democràcia, la política i per a Catalunya, així com per als més de dos milions de persones que van votar l'1-O. 'Contra la repressió, més democràcia', ha afirmat Fortuny, qui també ha fet una crida a les mobilitzacions i a la defensa de les urnes i la independència com a camí.

ERC-MES
'Estem tristos, enfadats, indignats i molts tocats', ha explicat el portaveu d'ERC-MES, Francesc Duch, qui ha aprofitat la seva intervenció per donar veu als textos que els condemnats per la sentència del Tribunal Suprem van publicar. Duch ha assegurat que es tracta d'un dictamen que busca 'fer mal' i per això ha destacat la multitudinària mobilització de Sant Cugat, com també ho ha fet l'alcaldessa, Mireia Ingla.

El PSC
El PSC s'ha desmarcat d'una moció que diuen no comparteixen, però davant la qual donen 'la cara'. Per fer-ho, el portaveu del PSC, Pere Soler, ha llegit una declaració de l'expresident de la Generalitat, José Montilla, a la qual valora com a 'dura' la sentència per uns fets 'que mai no s'haurien d'haver produït'. Per això, reitera que ha de ser acatada i reclama 'recuperar el protagonisme de la política' en la resolució d'un conflicte que no s'hauria d'haver judicialitzat.

'Tots hauríem d'aprendre la lliçó: judicialitzar un problema polític, ja sigui vulnerant les lleis democràtiques o limitant la resposta únicament a les vies policials i processals, no és un bon mètode per trobar solucions', argumenta Montilla, qui reclama actes de coratge a totes les parts implicades. En aquest sentit, demana el reconeixement del fracàs de la via escollida per defensar l'independentisme, així com el reconeixement que aquest moviment respon al malestar pels problemes reals de l'autogovern.

De la mateixa manera, aposta pel diàleg, la negociació i el pacte front 'qualsevol temptació de convertir la frustració de molts catalans en tensió als carrers i a les institucions'.

La CUP-PC
La portaveu de la CUP-PC, Núria Gibert, ha assegurat que l'aprovació de la moció és una manera de comprometre's amb els 'presos polítics' i amb les seves famílies, i de fer sentir 'la indignació'. Gibert ha carregat contra la sentència i contra la repressió de l'Estat espanyol, que utilitza la judicatura.

'Gairebé 100 anys per a persones que van fer el que havien de fer', ha recordat Gibert, qui ha animat a no retrocedir i ha reclamat la llibertat dels presos.










Mireia Ingla

És una sentència injusta i venjativa. Però necessitem fer servir tots els mecanismes, eines i camins per continuar insistint en el diàleg per donar resposta a la reivindicació d'una part de la societat.

Carmela Fortuny

La sentència condemna els presos polítics, la democràcia i a Catalunya. Condemna els dos milions d'electors que van votar.

Francesc Duch

Estem tristos, enfadats, indignats i molt tocats per una sentència que volia fer mal i realment ha fet molt de mal.

Pere Soler

Tornem a dir que necessitem actes de coratge. El primer reconèixer honestament el fracàs de la via escollida per defensar un projecte polític. El segon entendre que el procés ha expressat un malestar per problemes reals del nostre autogovern.

Núria Gibert

Fer sentir la nostra indignació i disconformitat amb una sentència que ve a reblar un judici que no s'hauria d'haver produït mai.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.