La Unipau radiografia la crisi fronterera i migratòria i aporta eines per al canvi

Arcadi Oliveres ha tancat amb la seva xerrada una setmana de curs amb prop d'una trentena de conferències


  • Comparteix:

Informar-se de què passa i no deixar-se enganyar per impulsar un canvi personal i col·lectiu en l'economia i en la política. Amb aquestes idees, l'activista i economista santcugatenc Arcadi Oliveres ha tancat el 34è Curs d'Estiu de la Unipau, centrat en les fronteres i les migracions. El també president de l'entitat ha reivindicat la desobediència civil per revertir 'radicalment' la situació.

RECUPERA TOTES LES ENTREVISTES A L'ESPECIAL DEL CURS D'ESTIU DE LA UNIPAU

En la seva xerrada, la darrera del curs, Oliveres ha exposat els motius pels quals les persones es veuen obligades a migrar. El principal, l'econòmic. De fet l'activista ha sentenciat que 'el sistema econòmic que tenim és criminal', aportant dades de pobresa d'àmbit global. El capitalisme, segons l'economista, 'no serveix', ja que 'genera pobresa, fam i destrueix el planeta'.

Un altre motiu, el polític, i en concret al de les guerres. Oliveres ha criticat els estats i, sobretot, la Unió Europea i el Parlament Europeu, que ha definit com 'una vergonya democràtica' i com a institucions 'impresentables'.

Tot i això, el president de la Unipau també ha donat 'eines' per transformar aquesta realitat. En primer lloc, informar-se degudament per conèixer què passa. No deixar-se enganyar. També ha animat a impulsar el canvi radical de l'economia en el nostre consum diari de serveis i productes, 'canviar actituds personals i col·lectives'. I finalment, una crida explícita a la desobediència civil per aconseguir canviar 'allò que no ens agrada'.

Per la seva banda, la directora de la Unipau, Neus Sotomayor, ha fet un balanç positiu del curs i també s'ha marcat com a objectius ampliar el públic, centrant-se en els més joves, i utilitzar altres vies de difusió del material que es genera.

Prop d'una trentena de conferències en set dies que han fet pensar els assistents i plantejar-se quines accions emprendre en el seu dia a dia per canviar les coses. Com és habitual, un vermut final ha servit per compartir reflexions i conclusions.




Arcadi Oliveres

Era una tema punyent el de les fronteres. Moltes aportacions de ponents i d'assistents han estat enriquidores, explicatives i que ens obliguen a pensar. Ens hem de comprometre amb aquesta situació i no únicament lamentar-la, sinó intentar canviar-la.

Neus Sotomayor

En conjunt estic satisfeta de com ha anat, del nivell de les ponències i de la participació. Molts dels ponents, a més, han vingut més i això enriqueix molt el debat i el contingut.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.