La col·laboració ciutadana, clau per lluitar contra el mosquit tigre

Els experts assenyalen que evitar acumulacions d'aigua en jardins i terrasses és 'crucial' per evitar la propagació


  • Comparteix:

El mosquit tigre ha vingut per quedar-se / Foto: ACN

El mosquit tigre ha vingut per quedar-se / Foto: ACN

Evitar les acumulacions d'aigua en jardins i terrasses i participar en la recollida d'informació sobre la seva presència són les vies recomanades pels experts per ajudar a la lluita contra el mosquit tigre. Aquesta espècie, que s'adapta als hàbitats urbans i té activitat diürna, a diferència dels mosquits comuns, va arribar fa ja anys per quedar-se i s'ha expandit ràpidament arreu de Catalunya. Per això, les administracions i centres d'investigació s'han unit en projectes com 'Mosquito Alert', que pretén recollir les aportacions dels ciutadans per seguir-ne el comportament i planificar les actuacions.

ESCOLTA-HO

El director del projecte, Frederic Bartumeus, ha explicat en una entrevista a 'El Pou', la secció de ciència que Cugat.cat produeix per a la Xarxa, que, per molt que les administracions s'hi impliquin, és necessari la col·laboració ciutadana per evitar crear espais on els mosquits puguin criar. 'S'ha adaptat molt ràpid. Les bones temperatures i el canvi climàtic han fet que hagi anat envaïnt tot el territori', ha explicat Bartumeus, que també ha explicat que s'ha estès a través dels cotxes, un hàbitat que 'els agrada molt', i que els ha permès cobrir distàncies que amb el seu vol no podrien.

A l'hora de limitar la població de mosquit tigre, Bartumeus assenyala a dues vies, la privada i la pública. Des del punt de vista dels ciutadans, terrasses, jardins i segones residències són els principals punts de cria d'un insecte que en té prou amb acumulacions d'aigua molt petites per reproduir-se. Assegurar-se que no hi quedin testos, ni bidons amb aigua acumulada i controlar que a les canonades no s'hi quedin fulles encallades és 'crucial' per evitar que es propagui l'espècie.

Tot plegat en col·laboració amb l'administració, que s'ha d'encarregar que a l'espai públic no hi quedin acumulacions d'aigua en fonts, parcs i embornals.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.