La santcugatenca, però, no es treu del cap el fet i li preocupa que en una zona de passeig com Can Cabassa, tant per a animals com per a persones, hi puguin haver substàncies d'aquestes característiques. 'Cal veure si es tracta d'algú que es dedica a llençar aquest verí per la ciutat o si hi ha elements al carrer que duen aquesta substància'. Per exemple, li ve al cap que potser determinat adob pugui contenir aquest tipus de partícules.
La preocupació de la Maria és semblant a la de Magda. Fa uns dies era amb el seu gos Tom al pipican del parc del Turó de Can Mates i l'animal va ingerir trossos de salsitxa. En veure-ho, es va preocupar de seguida. A les xarxes socials havia vist casos d'enverinament per aquest tipus de productes i va decidir contactar amb el veterinari. En el seu cas no se sap si la salsitxa contenia verí, però des del veterinari van decidir iniciar un tractament preventiu per si de cas. 'Ara hi ha gent molt preocupada que no deixa el gos deslligat ni al pipican mateix', assegura la Magda.
La PAS portarà els casos a l'Ajuntament
De fet, des de la Plataforma Animalista de Sant Cugat (PAS) es vol documentar i recopilar tots els casos i portar-los a l'Ajuntament perquè emprengui mesures, tant de vigilància com de campanyes informatives. 'Posar verí i esquers pot comportar penes de presó i sancions econòmiques', recorda Marta Guàrdia, una de les membres de la PAS. Guàrdia també alerta que aquesta problemàtica no només ha de preocupar els propitaris d'animals, sinó a tots els qui passegen pel carrer. Adverteix que 'el verí no entén d'espècies', i aconsella trucar a la policia si es detecten substàncies o comportaments sospitos en aquest aspecte.
Guàrdia reconeix que la problemàtica no és nova a la ciutat, tot i que 'hi ha hagut un repunt en les darreres setmanes'. Un dels veterinaris de la Clínica Mira-sol, Edgar Serra, també explica que els casos d'enverinament no són nous i que en els últims vuit anys ja n'ha tractat alguns. Diu que el que ha canviat és la rapidesa del verí. Si abans la metzina feia efecte en tres o quatre dies ara en alguns casos actua en 12 hores. Tot i així, Serra adverteix que tampoc es pot generalitzar i que tant l'afectació com el temps depenen del 'metabolisme i la complexitat de cada animal'.
Com detectar el verí?
L'expert apunta al 'dolor abdominal i defecar sang' com els símptomes més habituals en aquests casos. 'El que fa el mata-rates és augmentar la cascada de coagulació sanguínia, fet que provoca que els animals es desagnin'. Un verí que, explica, sovint es troba col·locat a productes alimentaris atractius de cara als animals per captar la seva atenció. Aliments com pastissets o salsitxes. Per això, Serra adverteix als propietaris d'animals que estiguin alerta i que sempre vigilin què ingesten les seves mascotes quan les treuen a passejar. 'Si veuen salsitxes o aquests productes a terra que sospitin', diu. 'I que truquin al veterinari també', afegeix.
Què hi diu l'Ajuntament
Fonts municipals indiquen que es fan batudes a la zona i que estan en contacte amb els centres veterinaris. També apunten que 'estan atents' a la situació esdevinguda i que quan fan control de plagues l'insecticida mai no es posa en llocs fàcilment accessibles a animals i persones.
Maria Rosell
Si saps segur que només ha passat en un pipican penses que algú hi ha posat verí, però si et trobes mata-rates en altres zones on hi pot passejar tothom, llavors ja penses que te'l pots trobar a qualsevol lloc.
Marta Guàrdia
Volem anar a l'Ajuntament i mirar què es pot fer. Reforçar els punts, alertar la ciutadania, posar agents cívics. Segur que hi ha mesures que es poden fer.
Edgar Serra
Fins ara els mata-rates que veiem trigaven tres o quatre dies a fer efecte. Ara hi ha intoxicacions molt més ràpides. Són en qüestió de 12 hores.
Edgar Serra
Els gossos comencen a trobar-se malament, tenen dolor abdominal. Després també comencen a tenir diarrea amb sang. Llavors és quan ja és més perillós.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.