La Unipau reivindica la pau i la lluita contra la pobresa per millorar la salut de la ciutadania


Temes relacionats

La Diada de la No-violència lloa la lluita de Gandhi en el 70è aniversari del seu assassinat (28/gen/18)


  • Comparteix:

La 15a edició del seminari d'hivern 'Pensament per la pau', organitzat aquest cap de setmana per la Universitat Internacional de la Pau (Unipau), ha reivindicat la no violència i la lluita contra la pobresa com a mesures per millorar la salut de la ciutadania. Titulada 'Salut i Pau', la jornada ha tingut cinc ponents de l'àmbit mèdic que han abordat qüestions com els determinants socials de la salut, les principals causes de mort en països en vies de desenvolupament i les ciutats saludables. Al seminari també s'hi han tractat els valors i la responsabilitat social del Sistema Català de Salut.

El president de la Unipau, Arcadi Oliveres, ha explicat que vincular salut amb pau i pobresa era un qüestió pendent d'abordar per a l'organització.

Arcadi Oliveres

Ens quedava el buit de la salut. Avui dia, la salut ve molt marcada per les diferències socials i pel desequilibri econòmic més que no pas per la gravetat d'una malaltia.


Un dels ponents, el director del Programa de salut internacional de l'Institut Català de Salut (ICS), el doctor Israel Molina, ha explicat que la condició socioeconòmica és un dels factors que determina la qualitat de vida de les persones, especialment a països en vies de desenvolupament, i que cal voluntat política per solucionar aquesta qüestió.

Israel Molina

El principal determinant que condiciona les malalties que actualment tenim és la pobresa i la falta de recursos. Està a les nostres mans canviar aquesta qüestió així com també de les decisions polítiques.


En aquest sentit, el cap de Medicina Interna de l'Hospital de la Serrania de Màlaga, el doctor d'Alberto Ruiz, ha remarcat que a l'Estat espanyol, la crisi econòmica ha fet emmalaltir els ciutadans.

Alberto Ruiz

Sobretot la depressió i l'índex de suicidis. La depressió és una malaltia que cada vegada augmenta més mundialment, especialment en els països amb crisi econòmica.


En paraules d'una altra de les ponents, la doctora Helen Cole, investigadora del programa de recerca en Epidemiologia i Salut Pública de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), les ciutats saludables són aquelles que no s'obliden dels habitants més desafavorits.

Helen Cole

Moltes vegades pensem a posar més zones verdes o a millorar el sistema de transports, sense pensar en les desigualtats. Pensar en la gent més desafavorida és el més important.


Per als assistents, el seminari de la Unipau ha posat de manifest la importància de lluitar contra les desigualtats socials.

Assistents

Cal recordar que segons quines malalties es concentren a llocs de pobresa, de guerra i de falta d'inversió. / Treballo en salut pública i estic fent un doctorat sobre la qüestió. He vingut perquè trobo aquests temes molt interessants.


La intervenció de la directora gerent de l'ICS, la doctora Candela Calle, que ha incidit en els valors i la responsabilitat social del Sistema Català de Salut, ha posat punt final al seminari.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.