En una entrevista al programa 'La Tarda' de La Xarxa, el regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, ha explicat que aquesta situació es deriva de la superpoblació que hi ha al Parc Natural de Collserola.
Joan Puigdomènech
Com que no tenen cap depredador natural, s'han pogut reproduir i hi ha cert grau de superpoblació, que passa a la part habitada.
De moment, s'han efectuat dues proves pilot de captures amb xarxes de caiguda que han permès capturar set exemplars d'un grup familiar en cadascuna. A més, l'Ajuntament també va sol·licitar al Parc Natural de Collserola, encarregat de la gestió de la zona de seguretat, portar a terme aguaits nocturns a Sant Cugat. Entre agost i setembre, s'han capturat en aquests aguaits uns 60 senglars a tot el parc, on també s'han detectat porcs vietnamites i els seus híbrids.
Arran d'aquesta diagnosi, l'estratègia municipal es basa en les captures per mantenir la població sota el llindar de dany admissible, un pla de xoc per frenar el creixement, la regulació de les condicions de l'hàbitat amb l'estassada d'arbustos i la poda de branques baixes, campanyes de comunicació i l'estudi del sistema de recollida de deixalles porta a porta per evitar que els animals puguin accedir a les bosses.
En aquesta estratègia s'inclou la proposta de Medi Ambient d'incorporar en el pressupost del 2016 una partida de 200.000 euros per a un contracte de serveis per fer captures amb xarxes i corrals. També s'està preparant una campanya de comunicació amb la col·laboració del Parc de Collserola.
A més, la Policia Local disposa d'un protocol d'actuació en cas que la presència d'aquest animals representi un risc immediat per a les persones. El protocol inclou la pastura dels animals fins a la zona forestal. En cas que no sigui possible, estableix que cal precintar la zona i avisar els agents rurals i el veterinari per procedir a l'anestèsia i el sacrifici. És per això que la proposta de l'Ajuntament també inclou la possibilitat de dotar la Policia Local amb el material i la formació per procedir a l'anestèsia.
El 17 d'octubre van començar les batudes de caça i estan previstes quatre més: els dissabtes 14 de novembre, 19 de desembre, el 23 de gener i el 13 de febrer, tots ells de vuit del matí a tres de la tarda. Durant el període de caça de la temporada 2014-2015 es van abatre 158 senglars al parc de Collserola, dels quals 41 van ser a Sant Cugat.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.