Marta Vila guanya el Premi de Recerca de Batxillerat del MMVM


  • Comparteix:

La guanyadora del primer premi

La guanyadora del primer premi

L'estudiant Marta Vila, de l'institut Arnau Cadell, ha guanyat aquest dijous el Premi Memorial Manuel Vázquez Montalbán de Recerca de Batxillerat amb un treball sobre la substitució lingüística a Sicília. Coincidint amb la desena edició dels guardons, prop de 200 persones han seguit l'entrega de premis al Casal Torreblanca, on el Memorial Manuel Vázquez Montalbán (MMVM) ha atorgat el premi Joan Auladell a una investigació sobre els ocells locals feta per alumnes de l'institut Angeleta Ferrer.

41 estudiants de batxillerat s'han presentat al guardó, que té la col·laboració de les Associacions de Mares i Pares (AMPA) dels centres de secundària i l'Ajuntament. Els alumnes han participat amb un total de 23 treballs, entre els quals ha destacat l'aportació de Marta Vila, que ha guanyat 400 euros amb la proposta 'Il siciliano non scomparirà mai. La substitució lingüística a Sicília'. Es tracta d'un treball que indaga en els orígens de llengua actualment denominada 'italià' a partir del toscà, en el context històric de la unificació d'Itàlia en el segle XIX, i com la resta de llengües prèvies parlades en el nou estat van passar a ser considerades dialectes, relegant progressivament el seu ús a àmbits més domèstics o privats. A Sicília, però, la població repeteix com una canterella que 'il siciliano non scomparirà mai', que el sicilià no desapareixerà mai. L'autora analitza l'ús que fan els joves sicilians de Pozzallo (al sud de l'illa) de l'italià i del sicilià i el compara amb el dels seus pares i avis.

La seva tutora, Violant González-Antó, ha animat els estudiants, la família i l'escola a 'fer pinya' en l'enaltiment dels valors en la investigació i vetllar pel català per evitar la substitució lingüística.

Violant González

Vull desitjar-los l'encàrrec de vetllar per la nostra llengua, tal com explica la Marta, en el seu treball.


La trobada també ha servit per reconèixer el millor treball de temàtica local amb el Premi Joan Auladell, dotat amb 300 euros, que promou el Grup d'Estudis Locals (GEL). Enguany el premi no ha quedat desert i ha estat per a Ariadna Balasch, Laura Mendoza, Mar Gordó i Óscar González, de l'institut Angeleta Ferrer. El treball porta per títol 'Ocells de Sant Cugat: hàbitats i diversitat'.

Els accèssits, amb 150 euros de premi per a cadascun, han estat per 'El túnel del vent', d'Albert Río i Àlex Alférez (Pla i Farreras); 'La ciència davant d'una bona copa de vi', d'Elena Ramis, Aina Casademont i Elga Ratiani (Angeleta Ferrer); 'Simulació de la propagació d'una epidèmia a l'institut', de Gerard Munté (Arnau Cadell); i 'Estudi dels sistemes de marcatge a l'esgrima', de Roger García-Alzórriz (CAR).

'Petjades fòssil prop de Ponts (La Noguera). Estudi d'un nou jaciment' és el treball amb el qual Nil Rodés i Llorens va ser escollit guanyador l'any passat amb el primer premi. L'estudi, ja editat, s'ha presentat amb motiu de la concessió dels guardons.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.