La Mirada, dins o fora el bosc de Volpelleres, principal punt de discrepància entre socis de govern

Els grups municipals s'han posicionat sobre el futur de l'escola a la tertúlia de Cugat Mèdia


Temes relacionats

L'AFA de La Mirada, en contra d'ubicar l'escola a la Guinardera (12/jun/24)


  • Comparteix:

Imatge de l'interior d'un dels mòduls de La Mirada / Foto: Cugat Mèdia

Imatge de l'interior d'un dels mòduls de La Mirada / Foto: Cugat Mèdia

La construcció de l'edifici definitiu de l'escola de La Mirada encara una nova etapa. Mentre els socis de govern -Junts i ERC- volen iniciar els tràmits urbanístics al ple de juny per poder encabir si és necessari l'equipament a un solar de la Guinardera, la resta de partits demanen més temps. Les divergències entre l'executiu local són, però, en com ha de ser aquesta operació. Des de Junts defensen que cal treure La Mirada del bosc de Volpelleres i traspassar-la a la Guinardera, tancant definitivament l'opció de construcció al parc urbà. Des d'ERC, volen desvincular les dues operacions i fer la permuta entre els metres quadrats d'equipaments i els de zona verda amb un altre espai, mantenint la Guinardera com una opció en cas que finalment no es pugui construir a l'emplaçament previst actualment al parc. Una visió que comparteixen bona part dels grups municipals. Els partits amb representació del ple s'han posicionat aquest dimecres a la tertúlia política de Cugat Mèdia, abans del que pugui passar al ple de juny si aquest punt entre a l'ordre del dia via urgència.

ESCOLTA-HO


Representants dels grups municipals a la tertúlia de Cugat Mèdia

Representants dels grups municipals a la tertúlia de Cugat Mèdia / Foto: Cugat Mèdia


Junts per Sant Cugat

El partit del govern creu que és el moment de prendre una decisió. I així ho ha fet. Finalment, s'ha decantat per la Guinardera com a ubicació, entre les diferents opcions que havia plantejat. El tinent d'alcaldia de Relacions Institucionals, Jordi Puigneró, ha assegurat que aquest emplaçament és el que agrupa més consens dels viables, ja que l'avinguda de la Clota no compta amb prou suport tot i ser l'opció més ràpida i la ubicació actual al parc del Bosc de Volpelleres està afectada per litigi judicial que pot allargar-se vuit anys.

En aquest sentit, Puigneró ha defensat també que és el moment de tancar aquesta via per protegir aquest entorn del Bosc de Volpelleres. És per això que la proposta que es vol portar via d'urgència al ple de juny preveu desprogramar l'escola d'aquest espai, i permutar els metres quadrats d'equipaments del parc pels de zona verda de la Guinardera. En paraules de Puigneró, aquesta opció suposa un "sí a l'escola i sí al parc".

Una visió que també ha reiterat l'alcalde, Josep Maria Vallès, en una columna d'opinió publicada per Cugat Mèdia.

ERC

Per ERC, la Guinardera és "una bona segona opció". Com ha explicat la regidora republicana Esther Madrona, es poden iniciar els tràmits urbanístics a la Guinardera, on el projecte d'escola La Mirada es podria mantenir tal com es preveu ara, però no cal vincular-ho a la desprogramació del parc del Bosc de Volpelleres a l'espera del que pugui passar amb el procés judicial.

Madrona ha defensat que el canvi de planejament a la Guinardera, ara zona verda, es pot assumir amb una permuta amb altres zones de la ciutat i ha posat com a exemple l'entorn de Can Canyameres.

El PSC

El més crític durant la tertúlia ha estat el PSC. La regidora socialista Pilar Gorina, que ha defensat l'actuació de l'anterior govern, ha lamentat la gestió de Junts, a qui ha recordat que si vol pot començar a construir al parc del Bosc de Volpelleres. Pels socialistes, la modificació del planejament a la Guinardera també s'ha de desvincular del parc urbà, una opció que és la "més viable, sensata, ràpida i positiva".

El PP

El PP, en canvi, és partidari d'obrir totes les opcions per aconseguir que la construcció de l'escola sigui una realitat el més aviat possible. En declaracions a Cugat Mèdia, el portaveu de la formació, Álvaro Benejam, creu que la modificació de planejament plantejada per l'equip de govern va "en aquesta línia", ja que la ubicació actual al bosc es podria allargar molt fruit dels contenciosos i els seus recursos. Tot i així, també considera oportú mantenir les opcions al mateix parc al marge d'avançar la tramitació en altres indrets.

CUP

Per la CUP, la proposta de l'equip de govern és precipitada. El portaveu de la formació, Marco Simarro, ha demanat més temps per poder valorar bé l'operació urbanística i aconseguir més consens. Així i tot, ha destacat Simarro, la CUP és partidària de "l'opció més ràpida" i, per tant, "no tancar la porta" a la ubicació al parc del Bosc de Volpelleres com demana la comunitat educativa.

Vox

Des de Vox tampoc entenen aquesta urgència per portar al proper ple l'operació urbanística. El regidor Jordi Guirado ha reclamat més temps per analitzar la documentació d'una operació que, entenen, es pot fer en paral·lel sense haver de tancar l'opció del bosc.

En Comú Podem

Pel portaveu d'En Comú Podem, Ramon Gutiérrez, també és el moment de prendre una decisió, però no entén aquestes "presses". Gutiérrez, que ha recordat que sí que hi havia alternatives al parc del bosc de Volpelleres com s'ha vist, assegura que la Guinardera "no és perfecte, però no és descartable". És per això que ha demanat a l'equip de govern buscar més consens, fet que implica no desprogramar la ubicació actual.









Jordi Puigneró

La millor opció és la Guinardera o la Clota -la Guinardera té més consens. Ens permet sortir d'aquest bosc d'espines judicial, donar certeses i protegir un entorn.

Esther Madrona

Aquesta ubicació de la Guinardera és viable sense la necessitat de desprogramar el bosc. Com més opcions possibles millor.

Pilar Gorina

No ens oposem a obrir alternatives sempre que mantinguin viva la més viable, sensata, ràpida i positiva per a la ciutat i la comunitat educativa que és el parc urbà. Malgrat tot, l'escola ja es podria haver començat.

Álvaro Benejam

No volem perdre cap de les dues opcions. Es pot fer una previsió per fer l'escola a la Guinardera i continuar tenint l'opció del bosc.

Marco Simarro

Entenem que s'obrin alternatives, però no entenem que es tanqui la porta al bosc de Volpelleres.

Jordi Guirado

No entenem perquè ha d'entrar al ple com un punt d'urgència. Necessitem temps i documentació.

Ramon Gutiérrez

La proposta de la Guinardera no és descartable, tot i no ser perfecta. L'AFA i els veïns l'única condició que posen és no desprogramar la ubicació actual.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.