Natura per gestionar la natura: nou tractament per als parcs i jardins de Sant Cugat

L'Ajuntament fa ús de la naturalització de les zones verdes per a una gestió més sostenible dels espais


  • Comparteix:

Els prats i jardins de Sant Cugat llueixen aquests dies florits i amb les plantes altes. Habituats al manteniment dels parcs segats, aquesta altra imatge que ha sorprès alguns veïns té un sentit i respon a un objectiu: naturalitzar els espais verds com una eina més contra l'emergència climàtica. Aquesta naturalització implica aprofitar els mateixos cicles per estalviar recursos i fomentar la biodiversitat. En definitiva, tornar a la natura el seu aspecte de natura.

Sant Cugat es va declarar en emergència climàtica el 2019. Una de les accions per fer-hi front des del consistori és la gestió dels espais verds del municipi. Sant Cugat compta amb més de 290 hectàrees de zones verdes entre prats, camps i jardins; així com 27.000 escocells dels 27.000 arbres urbans amb els quals compta el municipi.

L'objectiu ara és que aquests espais verds siguin més sostenibles, ha explicat la cap de servei de Parcs i Jardins de l'àrea de Qualitat Urbana de l'Ajuntament, Joana Astals. Això implica reduir el consum d'aigua, afavorir la biodiversitat, eliminar el tractament amb productes químics i deixar que la natura faci la seva feina.

És per això que aquests dies alguns espais verds es poden veure amb les herbes més altes. Com ha explicat la tècnica de Parcs i Jardins Núria Pérez, durant la primavera es deixen créixer i se segaran amb l'arribada de la calor. Tot i així, alguns espais han estat segats per facilitar l'ús dels ciutadans. De fet, aquest tipus de manteniment es fa en espais grans més allunyats dels habitatges."En les zones més cèntriques procurem tenir-ho més segat", explica Astals.

Un tram segat i un altre no, al Parc de Can Vernet

Un tram segat i un altre no, al Parc de Can Vernet / Foto: Cugat Mèdia

"Ens adaptem al cicle de la natura", ha afirmat el regidor de Serveis Urbans, José Gallardo, qui ha defensat aquesta nova manera de gestionar els espais verds per als beneficis que comporten en sostenibilitat, la salut i la despesa de recursos.






Núria Pérez

Aquest tipus de manteniment el fem en espais grans, que no estiguin a tocar d'habitatges.

Joana Astals

La nostra intenció és anar cap a espais molt més sostenibles i amb menys necessitat de recursos energètics i hídrics per afavorir una naturalització de la ciutat.

José Gallardo

En clau de manteniment, nosaltres també ens hem d'adaptar al cicle de la natura, i no que la natura s'hagi d'adaptar al nostre ritme de vida. Els prats, com estan ara, realment estan com haurien d'estar sempre. Que estigui tot segat no significa que es faci un bon manteniment, perquè es redueix la biodiversitat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.