Sant Cugat ja disposa d'un protocol per prevenir, detectar i reduir les agressions masclistes

El document, que ha comptat amb la col·laboració d'una quinzena d'entitats locals, està enfocat en garantir la seguretat de l'oci en espais públics


  • Comparteix:

La presentació del protocol s'ha fet de forma telemàtica / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

La presentació del protocol s'ha fet de forma telemàtica / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Sant Cugat ja disposa d'un protocol per reduir les violències sexuals en l'oci i promoure espais lliures de sexisme. El text estableix accions per identificar i prevenir el masclisme, i circuits d'actuació i reparació en cas de produir-se una agressió. A més, la iniciativa també promou el treball transversal entre els diferents agents dels espais festius de la ciutat. L'elaboració del protocol, que incorpora la mirada LGTBI, ha comptat amb l'assessorament de l'Observatori Noctàmbul@s i la participació d'una quinzena d'entitats locals.

CONSULTA AQUÍ EL PROTOCOL

Després de 14 mesos "d'intens treball", segons ha explicat la regidora de Drets socials i Igualtat, Núria Gibert, s'ha donat a conèixer aquest full de ruta construït de forma "enxarxada" per garantir que "tots els veïns i veïnes tinguin la mateixa seguretat i possibilitat d'accés als nostres espais d'oci, als nostres espais comuns, a la nostra via pública i, per tant, a la nostra vida comunitària".

La tècnica de l'Observatori Noctàmbul@s, Marta Cremades, ha explicat el procés que s'ha seguit per realitzar el protocol, des de la recollida de dades i diagnosi, que es va fer a través d'enquestes i entrevistes, fins a la definició del pla d'actuació. Les principals accions de prevenció i sensibilització que s'haurien de dur a terme segons aquest protocol són donar a conèixer el protocol, organitzar formacions per tots els agents implicats, avaluar els espais de festa, garantir uns principis bàsics de programació des de la perspectiva de gènere i diversitat LGTBI i coordinar reunions prèvies i posteriors als actes festius.

Pel que fa a la detecció de les violències masclistes (des de mirades i comentaris sexuats no desitjats, fins a invasió de l'espai, tocaments i violacions), es preveu la instal·lació de 'Punts Liles' en format estand per coordinar les demandes informatives i d'atenció en cas de violència sexual i s'ha dissenyat, a més, un pla d'actuació per a la població general, l'organització i l'equip del Punt Lila. Aquest pla inclou accions com l'atenció i l'acompanyament de la víctima, la derivació a serveis especialitzats o el registre de l'agressió, entre d'altres.

En tot cas, tal com ha explicat Cremades, "el protocol és una de les moltes eines que tenim per fer front a la violència masclista i corresponsabilitzar a tots els actors implicats. És un inici, un full de ruta que hem de seguir millorant plegades en els pròxims mesos i anys per erradicar la xacra de les violències".


Núria Gibert

Volem una ciutat segura i democràtica on tots els veïns i veïnes tinguin la mateixa seguretat i possibilitat d'accés als nostres espais d'oci, als nostres espais comuns, a la nostra via pública i, per tant, a la nostra vida comunitària.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.