Sant Cugat lidera el boom de les instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum

En dos anys la xifra plaques solars s'ha quadruplicat al municipi i continua sent la més alta de Catalunya


Temes relacionats

Sant Cugat és el municipi català amb més plaques fotovoltaiques per a l'autoconsum (20/ago/20)


  • Comparteix:

La instal·lació de panells solars per a l'autoconsum ha crescut exponencialment en els dos darrers anys a Catalunya i a Sant Cugat, que lidera el rànquing de municipis amb més instal·lacions d'aquest tipus. De fet, la xifra actual, d'unes 530, quadruplica la de fa dos anys. Un increment que, segons els experts, es deu a molts factors. Els principals, la derogació de l'impost al sol, la facilitació dels tràmits administratius, les bonificacions i subvencions i l'abaratiment de les instal·lacions.

I també hi ha més d'un motiu perquè Sant Cugat sigui el municipi català amb més instal·lacions fotovoltaiques. La quantitat d'habitatges unifamiliars i el nivell de renda, per exemple, són dos factors que ho faciliten. El Jordi Fàbregas, veí de Valldoreix, explica que s'ho van plantejar perquè van veure que ho feia un veí. Van fer la instal·lació aquest mateix desembre i per ara no han notat canvis significatius, però considera que és important fer una "petita aportació" al medi ambient. En aquest sentit s'expressa el també veí de Valldoreix Lluís Bea, que fa uns tres anys que té les plaques a la seva teulada. Reconeix que ho va fer per les subvencions i bonificacions, tant de l'Ajuntament de Sant Cugat com de la Generalitat, a més de per contribuir en la lluita contra el canvi climàtic i, a més, estalviar en la factura de la llum.

Una instal·lació fotovoltaica té un cost aproximat d'entre 3.000 i 8.000 euros, segons la mida i la potència. A Sant Cugat es bonifica el 50% de l'IBI durant cinc anys i a partir d'aquest 2021 els qui tinguin aquestes instal·lacions gaudeixen d'una tarifa reduïda de l'Impost de Construccions i Obres (ICIO). Pel que fa a la rendibilitat econòmica, sempre "surt millor" si es consumeix energia durant les hores de sol, tot i que la que es genera i no es consumeix s'injecta a la xarxa i després la companyia et fa un descompte a la factura.

Segons explica el cap de la Unitat de Prospectiva Energètica i Sostenibilitat de l'Institut Català d'Energia (ICAEN), David Villar, l'autoconsum "té un llarg camí per recórrer encara", tot i que assegura que "les coses s'estan fent bé". La comissionada per a l'Emergència Climàtica de l'Ajuntament de Sant Cugat, Alba Gordó, hi coincideix, i destaca que Sant Cugat "fa molts anys" que treballa per facilitar aquest tipus d'energia i que són "referents" en aquest aspecte. Tant Villar com Gordó expliquen que l'autoconsum ha de créixer ara en els habitatges plurifamiliars, els blocs de pisos, i per això treballen per facilitar-ne tant la tramitació com les bonificacions als impostos. Villar, a més, posa sobre la taula l'autoconsum "a distància", a través de la xarxa, amb instal·lacions que no cal que estiguin a la mateixa teulada de l'edifici. Tot i que ja és possible i és legal, encara cal concretar detalls de la normativa i la construcció d'aquest tipus d'instal·lacions.






Lluís Bea i Jordi Fàbregas

Vaig decidir posar les plaques per una oferta, amb subvencions de l'Ajuntament i la Generalitat, i també per contribuir amb el medi ambient i estalviar una mica a la factura de la llum. / Tot sigui pel medi ambient. El cost tampoc és excessivament alt, ho vam muntar en quatre dies i et proporcionen una aplicació per veure com va. Potser t'obliga a canviar una mica d'hàbits i posar durant les hores de sol rentadores, secadores, rentaplats...

Alba Gordó

Som els primers que fa tant temps que hi treballem i ara veiem els fruits. Ara som la referència i a Sant Cugat tothom coneix que hi ha aquesta ordenança i és més fàcil que la gent es faci aquestes instal·lacions d'autoconsum.

David Villar

L'autoconsum té un llarg camí per recórrer encara. Les coses crec que s'estan fent bé, però es pot millorar. Per exemple, pràcticament totes les instal·lacions són individuals, però la normativa també permet fer-ne de comunitàries, que és un repte que hem d'afrontar.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.