Cuina sostenible: Com pot la nostra alimentació ajudar al medi ambient?

Coneixem de mà d'experts quines pràctiques alimentàries podem dur a terme per millorar la nostra salut i la del planeta


  • Comparteix:

Segons l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO), el sistema agroalimentari és el responsable d'entre un 21 i 37% de les emissions globals de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera. Així mateix, es preveu que aquest percentatge continuï augmentant durant les pròximes dècades. En altres paraules, la nostra alimentació és una de les principals causes provocades pels éssers humans que afecten directament el medi ambient. Per reduir l'impacte i afrontar l'emergència climàtica és pertinent aplicar canvis en el sistema agroalimentari actual i millorar els nostres hàbits d'alimentació. Adoptar una dieta a base d'aliments sostenibles ens permetrà tenir cura i millorar tant la nostra salut, com la del planeta. Per tal de saber més sobre què és el que podem fer per disminuir l'impacte que la nostra alimentació té sobre el canvi climàtic i conèixer quines pràctiques sostenibles podem adoptar per transformar els nostres hàbits de consum, Cugat Mèdia ha parlat amb Xavier Gabarrell Durany, director de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) i cap de la línia de recerca sobre agricultura urbana i petjada ambiental dels aliments a les ciutats.

ESCOLTA-HO

Gabarrell explica que des de casa hi ha moltes maneres de contribuir amb el medi ambient. Una de les principals pràctiques que destaca és la importància de planificar i saber ben bé què consumirem per tal de reduir el malbaratament alimentari. Un 5% dels aliments que comprem acaben sense utilitzar-se i, en conseqüència, fent-se malbé. Per fer-nos una idea, durant un any, una família de tres membres haurà comprat 71 quilograms d'aliments que mai no s'arribaran a servir al plat. Tanmateix, el director de l'ICTA UAB afirma que les ciutats haurien d'incidir molt més en l'alimentació local i l'agricultura urbana per tal de disminuir els impactes ambientals, ja que aquestes són les principals importadores de recursos. "Cal fer unes ciutats per viure-hi, en les quals estiguem fent servir els recursos que ens pot donar la mateixa ciutat i no haver de pensar que aquests recursos els hem de treure dels altres" assegura Gabarrell.

10 consells i pràctiques sostenibles per millorar els nostres hàbits alimentaris
  • Suprimir o reduir el consum d'aliments processats i aquells d'origen animal i derivats.
  • Basar la nostra alimentació en productes d'origen vegetal.
  • Obtenir proteïna de fonts vegetals com els llegums o la fruita seca.
  • No abusar d'aliments i begudes amb altes quantitats de sucres afegits.
  • Apostar pel consum de productes ecològics i de qualitat.
  • Comprar productes en comerços de proximitat i consumir aliments de temporada.
  • Assegurar-se de la qualitat i l'origen de producció sostenible dels aliments que adquirim.
  • Reduir el malbaratament d'aliments.
  • Disminuir la compra de productes envasats per tal de trobar l'alternativa a l'ús de plàstics.
  • Educar-se en l'alimentació i en l'impacte que generem per conscienciar al nostre entorn.


  • Quins beneficis s'obtenen del consum d'aliments sostenibles?
  • Amb una alimentació variada, de temporada i de qualitat aconseguirem millorar la nostra salut i obtenir els nutrients necessaris per mantenir sa el nostre organisme.
  • Apostar per consumir aliments d'origen ecològic, de producció extensiva o de reserves sostenibles, ens ajudarà a contrarestar la petjada mediambiental.
  • Una bona planificació i conscienciació del que consumirem abans d'anar a comprar ens evitarà caure en la temptació d'adquirir productes innecessaris i contribuirem a la reducció del malbaratament alimentari.

  • Un dels plats que es pot demanar per emportar a l'establiment l'Altra Cuina

    Un dels plats que es pot demanar per emportar a l'establiment l'Altra Cuina / Foto: Cugat Mèdia (Lluís Llebot)

    Avançar cap a una alimentació més sostenible

    Per garantir una millora en els hàbits alimentaris de les persones i contribuir al benestar global del planeta, caldria avançar cap a una alimentació més sostenible. Segons la FAO, l'alimentació sostenible és aquella en la qual el procés productiu dels aliments té un impacte ambiental mínim, no abusa dels recursos naturals i respecta la biodiversitat i els ecosistemes. Aquesta és una pràctica acceptada culturalment que, a més d'afavorir el comerç just i ser assequible econòmicament, aporta tot tipus de beneficis per a la nostra salut. Així mateix, seguir una dieta sostenible i saludable, amb aliments de proximitat, de qualitat i ecològics, pot ajudar a reduir fins a un 40% la petjada de carboni i l'emissió de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera.

    A l'Altra Cuina, una botiga santcugatenca de menjar vegà per emportar, compten amb una variada oferta de plats preparats només amb aliments d'origen vegetal, de proximitat i de temporada. El propietari, Marçal Martínez, considera que per avançar cap a un futur més sostenible, la majoria de ciutadans haurien de començar a incorporar a les seves rutines alimentàries una dieta a base de plantes. Martínez aconsella a totes aquelles persones que vulguin fer el pas cap a una alimentació més sostenible que duguin a terme una transició moderada i vagin deixant a poc a poc els aliments d'origen animal.


    Xavier Gabarrell

    Aquest és el proper pas que hauríem de fer: Fer unes ciutats per viure-hi, en les quals estiguem utilitzant els recursos que ens pot donar la mateixa ciutat i no haver de pensar que aquests recursos els hem de treure dels altres.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.