Hem arribat al punt de no retorn del canvi climàtic?

El professor de la UPC Juan Jesús Pérez en parla al magazín 'Faves comptades'


  • Comparteix:

Termòmetre d'una farmàcia de Sant Cugat que marca 37 graus / Foto: Cugat Mèdia

Termòmetre d'una farmàcia de Sant Cugat que marca 37 graus / Foto: Cugat Mèdia

El canvi climàtic és una realitat que ja no podem obviar. L'augment global de la temperatura, els fenòmens meteorològics extrems com les sequeres, les onades de calor i les inundacions, són només algunes de les conseqüències de l'escalfament global. Per abordar aquesta problemàtica, Barcelona ha acollit aquest setembre el congrés de la Societat Europea de Meteorologia, una trobada amb més de 1.000 participants de 45 països i més de 1.000 contribucions científiques amb l'objectiu de respondre una pregunta: Espanya va cap a un clima més sec i càlid? Al magazín 'Faves comptades' n'hem parlat amb el professor del departament d'Enginyeria Química de la UPC Juan Jesús Pérez.

ESCOLTA-HO

Causes i evidències del canvi climàtic


Pérez ha explicat que les principals causes del canvi climàtic són les emissions dels gasos d'efecte hivernacle, especialment el diòxid de carboni. Aquestes emissions provenen principalment de la combustió de materials que contenen carboni en activitats humanes com la producció d'electricitat, la indústria i el transport, entre d'altres.

L'evidència científica demostra un augment de les concentracions de CO2 a l'atmosfera. Segons el professor, existeixen dades de fa 400.000 anys obtingudes de bombolles d'aire atrapades en el gel de l'Antàrtida, que mostren que des de 1955 els nivells de CO2 han superat les oscil·lacions naturals observades en aquest llarg període.

Impactes i tendències a l'Estat espanyol


Pérez també ha fet referència a l'estudi del Centre del Sol de la UPC, que analitza dades de temperatura i precipitacions des de 1971. Els resultats indiquen una tendència a l'augment de la temperatura a Catalunya i a l'Estat espanyol, que supera el llindar d'1,5 °C, així com una disminució de les pluges.

Segons aquestes projeccions, cap al 2050 el clima en algunes regions d'Espanya, especialment a la zona de Tarragona i Ponent, podria esdevenir més sec i càlid, similar al del nord d'Àfrica.

Accions per mitigar el canvi climàtic


El professor Pérez ha destacat la importància de les energies renovables com a alternativa per reduir les emissions i ha emfatitzat la necessitat d'actuar a escala individual, seguint el lema "pensa globalment i actua localment."

Pérez també ha remarcat la importància de les cimeres climàtiques internacionals i els acords polítics, com el Tractat de París, en la lluita contra el canvi climàtic, tot i reconèixer les dificultats en la seva implementació efectiva.

Pots escoltar el magazín 'Faves comptades' de dilluns a divendres de 10 a 12 h al 91.5 FM i a cugat.cat/directe



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.