La Junta d'Accionistes del BBVA aprova l'ampliació de capital per fer front a l'opa al Banc Sabadell

El president de l'entitat creu que l'oferta serà un "èxit" i crearà un banc "més fort, competitiu i rendible"

Les oficines del BBVA a Madrid / Foto: ACN

Economia

Publicat avui, a les 09:25 per Acn

La Junta General d'Accionistes extraordinària del BBVA ha aprovat aquest divendres una ampliació de capital per valor de 551 milions d'euros i la posada en circulació de 1.126 milions de noves accions per fer front a l'opa del Banc Sabadell. En la reunió extraordinària al Palacio Euskalduna de Bilbao, el president del BBVA, Carlos Torres, ha tornat a defensar l'operació i s'ha mostrat convençut que serà 'un èxit' i permetrà crear un banc 'més fort, competitiu i rendible'. La mesura ha rebut el suport del 96% dels accionistes. En el torn d'intervencions, diversos representants sindicals han advertit de les conseqüències de l'operació sobre la plantilla en forma d'acomiadaments i més càrrega de treball.

Carlos Torres ha destacat que amb l'operació de compra del Banc Sabadell l'entitat basca guanyaria escala i es convertiria en el segon banc espanyol. En aquest punt, ha refermat el seu compromís amb les petites i mitjanes empreses, un sector on el banc vallesà, amb seu a Alacant, hi té una part molt important. "Atendre les pimes i els autònoms és una prioritat fonamental per al BBVA", ha comentat davant els accionistes, que entre els presents i els que han seguit la reunió telemàticament han sumat al voltant del 70% del quòrum.

El president del BBVA ha reiterat que l'operació és "positiva" per a tots els grups d'interès i representa una "proposta de valor única" per a clients i accionistes de les dues entitats. Altres efectes positius que ha citat és que suposarà una major oferta de productes i la creació de "sinèrgies significatives i estalvis estimats de 850 milions d'euros. A més, Torres ha estimat que l'entitat resultant tenir una major capacitat en la concessió de crèdit a famílies i empreses de 5.000 milions addicionals a l'any i incrementaria la seva aportació via impostos.

En la seva exposició, ha manifestat el compromís del BBVA amb els territoris amb major presència, com Catalunya i el País Valencià, i el manteniment de la seu corporativa de Sant Cugat del Vallès. A banda, també s'ha referit a l'increment del benefici per acció "des del primer moment", amb una millora del 3,5% un cop es culminin els estalvis associats a la integració, juntament amb una "atractiva remuneració" que suposaria un repartiment d'entre el 40% i el 50% del resultat atribuït amb la possibilitat de combinar-ho amb una recompra d'accions; i a la distribució de l'excés de capital per sobre el 12% si es reben les autoritzacions necessàries.

Efectes de l'operació sobre la plantilla

Torres ha recordat que els costos de reestructuració suposarien uns costos de 1.450 milions d'euros i s'ha compromès a "preservar i promoure el talent" dels professionals.

Sobre els efectes en la plantilla, ha afirmat que implicarà la creació d'un equip més gran i "més oportunitats per al desenvolupament i creixement professional". "La integració de la plantilla es basarà en la competència professional i el mèrit", ha indicat Torres, com ja va fer a principis de maig quan l'entitat va presentar l'opa hostil després que el Sabadell rebutgés l'oferta inicial del passat 1 de maig,

En aquest sentit, ha defensat que l'aproximació del BBVA al Sabadell va ser "amistosa des d'un primer moment i ho continua sent" i ha confiat que quan arribi el període d'acceptació els accionistes del Banc Sabadell acceptin l'intercanvi d'accions.

Al torn de les intervencions dels accionistes, els primers a participar-hi ha estat els representants sindicals i han advertit sobre les conseqüències de la fusió, ja que consideren que es traduiria amb una reducció de la plantilla, sortides i relocalitzacions forçoses i un augment de la càrrega de treball "inassumibles" a una plantilla que ja està infradotada, segons han denunciat.

A més, han criticat que encara no s'hagi signat un conveni col·lectiu i la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors de la banca que, en alguns casos, sumen 15 anys amb el salari congelat, segons han denunciat.

Els representants sindicats han reclamat que els ajustos siguin en forma de sortides "voluntàries, generoses i no traumàtiques"; mentre que d'altres han advertit que s'ha començat a imposar la "pràctica de la por" per part de comandaments intermedis per pressionar els seus equips de treball.

En el torn de respostes, el president del BBVA ha mostrat el seu "profund respecte" a les preocupacions dels treballadors i s'ha compromès a tractar aquesta qüestió amb "la màxima transparència i detall possible". En aquest sentit, ha afirmat que és conscient de la "incertesa" que pot provocar entre la plantilla i ha reivindicat l'experiència en altres fusions anteriors, com amb Catalunya Caixa i Unnim.

A banda dels representants sindicals, també han intervingut altres accionistes que han expressat el seu suport a l'opa, com per exemple ADICAE o l'expresident de Sacyr, Luis del Rivero. Aquest darrera ha afirmat que es tracta d'una "operació interessant" i ha recomanat el seu vot a favor, tot i que ha demanat que qui lideri la fusió sigui el president del Banc Sabadell, Josep Oliu, i no per part del BBVA, que haurà de respondre davant del jutge sobre el cas Villarejo com a persona jurídica.