Rebuig quasi unànime del món polític, econòmic i sindical a l'OPA del BBVA al Banc Sabadell

El govern espanyol avisa que té "l'última paraula" per autoritzar aquesta operació, i l'alcalde Vallès envia el seu "suport" al banc català


Temes relacionats

El BBVA anuncia una OPA hostil al Banc Sabadell i diu que mantindrà la seu de Sant Cugat ( 9/mai/24)


  • Comparteix:

Les oficines centrals del BBVA a Madrid / Foto: ACN (cedida pel BBVA)

Les oficines centrals del BBVA a Madrid / Foto: ACN (cedida pel BBVA)

Els governs espanyol i català, tots els partits polítics en campanya, a més de les patronals catalanes i els sindicats, han mostrat la seva preocupació per les conseqüències de l'OPA hostil que ha llançat el BBVA sobre el Banc Sabadell. L'alcalde de Sant Cugat, Josep Maria Vallès, on el banc català hi té la seu, li ha enviat el seu suport en una puilada a X. El ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, ha avisat aquest dijous que el govern espanyol té 'l'última paraula' per 'autoritzar' l'OPA del BBVA al Banc Sabadell. 'Des del govern rebutgem aquesta operació, aquesta OPA hostil, tant en la forma com en el fons, pels efectes lesius potencials que pot tenir', ha ressaltat Cuerpo.

D'altra banda, ha alertat que l'operació pot generar "inestabilitat, incertesa i volatilitat" als mercats, així com efectes negatius pels clients. De fet, el ministre ha apuntat que si es consuma la compra de l'entitat vallesana les tres primeres entitats de l'Estat (Santander, CaixaBank i BBVA-Sabadell) tindrien una quota de mercat del 70%, fet que suposaria un impediment a la competència oberta del sector financer.

Ajuntament

Des de l'Ajuntament de Sant Cugat no s'han pronunciat a favor o en contra de l'OPA del BBVA, però sí que l'alcalde ha enviat el suport de la institució cap al Banc Sabadell en aquests moments d'incertesa.



Generalitat

La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, s’ha mostrat preocupada per l'OPA, una operació que veu "dolenta" per Catalunya perquè suposaria "una reducció dràstica de la competència" resultant en "la concentració bancària més alta d'Europa". Així ho ha afirmat la titular d'Economia en una entrevista a RAC1 aquest dijous al matí on ha recordat que ara mateix ja és de les més altes, només superada per Xipre. Per Mas, l'operació "no hauria d'obtenir els avals de la competència". A més, la consellera ha avançat les "implicacions negatives" de la fusió forçada que comportaria "destrucció de llocs de treball i pèrdua de poder econòmic per Catalunya".

Patronals

Foment del Treball ha advertit que si culmina l'OPA hostil del BBVA, "les grans perdedores" serien les pimes catalanes. En un comunicat, la patronal subratlla que, per extensió, també afectarien les empreses espanyoles. L'entitat que presideix Josep Sánchez Llibre assenyala que la "desaparició" del banc català deixarà moltes pimes "orfes de finançament". L'organització considera que "el creixement de concentracions financeres s'hauria de fer a Europa i no a Espanya".

Pimec la rebutja "frontalment" perquè tindria un "impacte negatiu" per a les pimes. En un comunicat, la patronal de les petites i mitjanes empreses alerta de les "greus conseqüències" que tindria l'operació per aquestes empreses, que veurien com se'ls "dificultaria" l'accés a finançament i serien les "grans perjudicades".

En canvi, ell president de la CEOE, la patronal espanyol, Antonio Garamendi, ha demanat al govern espanyol que deixi que siguin els accionistes del BBVA i el Banc Sabadell els que decideixin sobre el futur l'OPA. "Respecte a les decisions que es vulguin prendre des de l'àmbit privat", ha dit a la premsa.

Sindicats

La UGT reclama que les plantilles no paguin "el cost" d'aquesta operació. En un comunicat, el sindicat avisa que no acceptaran mesures forçoses que resultin de l'oferta operació, que ha generat rebuig generalitzat dels sindicats. "Totes dues entitats acaben de presentar uns beneficis records del 2023 i primer trimestre del 2024. No hi ha excuses", han subratllat.

Per la seva banda, CCOO ha expressat "preocupació màxima" i ha avisat que aquesta pot ser "la primera d'una nova etapa de concentracions" bancàries que augmentaria els problemes de competència, cohesió territorial i exclusió financera. En una atenció als mitjans, el secretari general del sindicat a escala estatal, Unai Sordo, ha reclamat que es reguli la competència al sector financer per evitar encaminar-se a "un model d'oligopoli" on poques entitats controlin els actius financers, fet que suposa "un risc de reducció del crèdit a l'economia real".



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.