Haver estat no garanteix poder ser


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 16/mai/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Com vaig comentar en una columna anterior, un compromís professional em va impedir assistir a la Nit Literària de les Lletres Catalanes que Òmnium Cultural de Sant Cugat organitza cada any a primers de maig, però, tot i això, he estat al cas de les coses que s'hi van dir perquè l'edició d'aquest 2014, amb el Tricentenari i el moment polític que viu Catalunya, era molt especial. En aquest sentit, és ben certa la reflexió de Muriel Casals, presidenta d'Òmnium, en dir que Espanya 'no ha tingut mai la capacitat intel·lectual de fer-nos desaparèixer, sempre ha utilitzat la força'.

Certament, si Espanya hagués tingut més capacitat intel·lectual, ara mateix, de nosaltres, ja no se'n cantaria ni gall ni gallina. Però ha fracassat espectacularment, perquè amb la força no n'hi ha mai prou. Calen altres capacitats perquè la dominació d'una col·lectivitat nacional sigui reeixida i perduri. Altrament, l'opressor es veu obligat a 'bombardearla al menos una vez cada cincuenta años', com deia el general espanyol Espartero, o a reconquerir-la per diverses vies cada quart de segle, com demostra la història. I és que estar a la defensiva, com fa Catalunya, no hi ha dubte que cansa força, però atacar dia rere dia sense arribar a reeixir, com fa Espanya, ha de ser desesperant.

Em sembla també molt precisa la reflexió de l'historiador Josep M. Figueres sobre el tema. Figueres ens adverteix: 'Catalunya és una nació des d'abans del segle XII, però ser mil·lenària no és garantia de continuïtat, de supervivència. Hi ha nació quan els ciutadans s'articulen i prenen consciència de ser grup i tenen projectes de futur'. Completament d'acord. És bo tenir passat, és bo tenir història, però cap llibertat passada no garanteix la llibertat futura. Haver estat no garanteix poder ser. Som els catalans del present, conscients de qui som i del lloc que volem ocupar en el món, els qui hem de retornar a Catalunya les llibertats que li van ser arrabassades i situar-la amb el seu nom com a nació plenament lliure. Una nació, no em cansaré mai de repetir-ho, no es regeix per cap Estatut. Una nació es regeix per una Constitució. La seva pròpia Constitució.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat
@valex_cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.