Per aquesta raó, i aprofitant que finalment (i per fi!) tenim aigua, no podem oblidar-nos de la importància en les inversions en noves mesures i infraestructures per pal·liar les sequeres que vindran. És ben sabut que aquestes inversions necessàries i que en tot cas han de ser finançades per l'Administració Pública, són sempre de llarg termini, entenent com a tal, en aquest cas, aquell que té una durada superior a un mandat polític i que, per tant, no donen rèdit electoral.
Aquestes mesures han d'anar des del desenvolupament de tecnologies de dessalinització, fins a la reforestació i protecció de conques hidrogràfiques que contribueixen a la recàrrega natural dels aqüífers, el desenvolupament de sistemes per al reaprofitament de l'aigua, l'impuls del reg de precisió i l'ús de cultius més resistents a la sequera. En el cas municipal, aquestes mesures demanen tornar a gestionar de forma més eficient un servei essencial tal com és l'aigua.
I és en aquest sentit on no podem més que tornar a denunciar que, a Sant Cugat, la prestació del servei públic d'abastament d'aigua continua sent gestionada per una empresa privada -Sorea- amb criteris de rendibilitat econòmica, després que l'Ajuntament decidís prorrogar la seva concessió fins al desembre de 2026. A més, el desembre del 2024, Sant Cugat va abandonar l'Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública (AMAP), un fet que confirma la voluntat de mantenir la privatització d'un servei que hauria de ser públic.
La remunicipalització del servei permetria una planificació més alineada amb les necessitats de la ciutadania i la preservació dels recursos hídrics. Necessitem una gestió pública que prioritzi la inversió en infraestructures hídriques resilients que garanteixi el seu subministrament sense tenir en compte el benefici econòmic.
Així mateix, calen tarifes més justes i transparents, per tal d'evitar les pujades de preu injustificades que s'han donat amb la gestió de Sorea. Tal com mostra l'estudi anual del preu de l'aigua a Catalunya de l'ACA, els preus de l'aigua dels municipis que gestionen el seu subministrament de forma externalitzada o indirecta són del voltant d'un 25% més alts que els preus d'aquells municipis amb una gestió directa.
La remunicipalització del servei de subministrament de l'aigua a Sant Cugat és necessària no només per a garantir un servei de qualitat alineat amb els objectius de la transició energètica i lluita contra la sequera i el canvi climàtic, sinó per una millora en l'accessibilitat a aquest recurs bàsic. Només així podem garantir que l'aigua es gestiona amb una visió de servei públic i no amb ànim de lucre.
En definitiva, actuar ara és essencial. El canvi climàtic no espera, i les decisions preses avui determinaran la disponibilitat d'aigua per a les pròximes generacions. La sequera no es resol només amb pluges, sinó amb planificació, inversió i un model de gestió pública que prioritzi el bé comú.
LUCÍA RECOLONS és representant de Sant Cugat En Comú Podem a la Comissió de seguiment del Pla d'Acció de l'Agenda 21
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.