El Bloc de Lluís Companys: contra els seus abusos, organització i resposta col·lectiva


  • Comparteix:

manuel.sardi

Manuel Sardi

Militant del Sindicat de Llogateres de Sant Cugat


Publicat: dimecres
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Si heu passat per l'avinguda de Lluís Companys en direcció a l'estació, segur que us heu fixat en aquell edifici apuntalat al número 4, just davant de la parada de bus de la plaça Lluís Millet. Aquest immoble va ser notícia el setembre del 2022 quan un dels seus balcons es va desprendre i va caure al carrer. Des de llavors, la façana roman apuntalada i coberta per una malla d'obra, i durant un temps fins i tot es van haver de desviar els autobusos, obligant els usuaris a agafar-los sota el pont del carrer dels Safareigs. Dos anys després, el desembre de 2024, l'edifici tornava a ser escàndol.

Com pot ser que un balcó caigui i l'edifici quedi en aquest estat durant anys? Doncs allà hi segueix vivint gent: sis persones, quatre unitats familiars, amb edats compreses entre els 85 i els 96 anys. A la tardor van rebre un burofax de la propietat, que enderrocaven l'edifici. Sorpresa. Més aviat, angoixa, que es transforma en por. Us ho imagineu, als noranta-sis anys, i amb l'hivern per davant? Tiren avall l'edifici? En un mes?! I què farem!? El burofax era clar: Havien de sortir, abandonar les llars, imminentment. Els donaven només un mes per marxar, rescindint contractes de renda antiga després de dècades vivint al barri. Tot estava a punt per al desallotjament: els buldòzers pràcticament trucant a la porta.

L'empresa propietària és CASE 6 SL, de la família Català Fàbregas, una d'aquelles nissagues il·lustres de la nostra vila que viuen de les rendes d'haver construït una ciutat sobre els antics camps. El Bar Catalunya us sona? És a la mateixa finca. És seu. També ho són molts altres edificis, ho hem pogut comprovar. Allò que en l'argot immobiliari es coneix com a grans tenidors: rendistes amb moltes cases per llogar i molta pasta. I com s'extingeix un contracte a perpetuïtat (del temps on no es pagaven quantitats obscenes per llogar un pis)? Doncs quan hi ha un informe de ruïna econòmica, és a dir, quan, suposadament, rehabilitar l'edifici, que és responsabilitat d'aquests qui reben les pagues mensuals, surt més car que enfonsar-lo i fer-ne un de nou. Així poden ventilar-se uns contractes d'arrendament antics que quasi no els hi aporten i substituir-los per apartaments de luxe. Ara bé, com acaba un edifici en aquestes condicions (fa dos anys en va caure un balcó!)? Negoci deduïble. Segons les veïnes, que algunes feia seixanta anys que hi viuen, en dècades no s'hi ha fet cap manteniment (recordeu qui se n'ha de fer càrrec). Ni un duro. A canvi de tota una vida pagant la quota.

El que potser no s'esperaven els Català era trobar-se amb una xarxa veïnal cada cop més organitzada. Gràcies a la mobilització de les afectades i el suport del Sindicat de Llogateres de Sant Cugat, es va destapar una gran mentida: el permís d'enderroc que suposadament havien obtingut de l'Ajuntament no existia. Així, pretenien expulsar sis persones grans aprofitant-se de la seva vulnerabilitat. Davant d'això, vam actuar: primer, tranquil·litzant les veïnes a l'assemblea oberta i assegurant-los que en cap cas havien d'abandonar casa seva. Després, portant el cas al Ple municipal i pressionant el govern de Junts fins a frenar el desallotjament i l'enderroc fraudulent.

Tot i això, el cas està lluny de quedar resolt. L'edifici, segurament, s'acabarà enderrocant, i la família Català segueix esquivant la seva obligació legal de reallotjar les inquilines, excusant-se en què no hi poden fer res perquè no tenen pisos lliures i, sentint-ho molt, l'edifici cau i així és la vida. Gir de guió, i el Sindicat tornem a descobrir que és mentida: després d'organitzar unes Brigades Llogateres, preguntant porta a porta durant aquestes setmanes, hem identificat que CASE 6 SL sí que tenen pisos en propietat buits. Mentre Junts surt amb la meravellosa promesa de que es reallotjaran les veïnes en pisos de protecció oficial si la propietat en cobreix les despeses, salvant les veïnes i pagant els plats trencats dels seus amiguets. L'alcalde Josep Maria Vallès es va fer la foto, però pocs dies després la proposta va ser retirada, ja que jurídicament l'Administració no pot assumir conflictes privats oferint el parc d'habitatge públic. I, fins i tot, ara rebutgen donar-los habitatges de la mesa d'emergència en cas que s'executi un desallotjament.

Dècades de deixadesa en un edifici el qual, a dia d'avui, encara hi viuen les veïnes -d'altres famílies en van acabar marxant-. No només pel corresponent risc, també pels vianants, per la negativa de la propietat de solucionar-hi res: és que no disposen de gas natural ni d'ascensor! Sis veïnes de més de 85 anys, per les quals només baixar al carrer suposa un repte; haver de marxar de casa, un dol; enfrontar-se a un canvi de vida incert, sense saber on aniran, una tortura; i la incredulitat d'haver constatat l'estratègia dels Català de deixar que casa seva es degradi i enderrocar-los sense importar-los qui hi visqui, després de tots aquest anys, una crueltat i un dolor difícils d'assumir.

El conflicte segueix obert. L'organització veïnal ens fa més fortes i és amb solidaritat que podem defensar els nostres drets. Fem una crida a totes les llogateres de CASE 6 SL i a qualsevol persona que pateixi abusos immobiliaris a Sant Cugat a sumar-se al Sindicat. Només amb l'organització col·lectiva i el suport mutu podrem plantar cara als abusos i defensar un model de ciutat on l'habitatge sigui un dret, no un privilegi.

MANUEL SARDI és militant del Sindicat de Llogateres de Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.