De 60 a 125 euros per caca


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 28/feb/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

No puc fer altra cosa que felicitar l'Ajuntament de Sant Cugat per la campanya contra l'incivisme dels propietaris de gossos que no recullen les defecacions d'aquests animals quan els treuen a passejar. És cert que la consciència social ha crescut molt en aquesta qüestió i que gairebé es pot dir que el comportament responsable és majoritari. Tanmateix, Sant Cugat és una ciutat que, gràcies a la seva configuració, plena d'espais verds, afavoreix la tinença de gossos en moltes cases i, com és lògic, hi ha de tot. Hi ha propietaris cívics i propietaris barruts. Els primers no necessiten cap ordenança que els obligui a recollir les caques del seu gos, ho fan per sentit comú i responsabilitat social. Els segons, en canvi, converteixen els carrers en latrines al seu servei.

La campanya de l'Ajuntament es pot veure en cartells a fanals, marquesines i plafons de les parades d'autobús amb textos que demanen la conscienciació de la ciutadania i que li recorden que 'l'oblit' de recollir una caca de gos, per més excuses que hi posi, li pot suposar una multa d'entre 60 i 125 euros. Fins i tot, per cridar l'atenció del vianant, s'ha fet un enginyós joc de paraules fusionant l'onomatopeia 'ecs” -de fàstic-, amb el mot 'excuses'. És a dir, 'ecscuses per no recollir les caques del teu gos'.

La campanya, però, té més textos. O més 'ecscuses'. Són aquestes tres: 'Em despisto amb facilitat', 'No tinc bossa ni paper de diari ni mocadors de paper' i 'Pago impostos perquè netegin el carrer'. Es tracta de textos penjats en fanals just al costat d'un altre que fa aquest advertiment: 'No recollir les caques pot ser sancionat amb multes de 60 a 125 euros'. Està molt bé i cal aplaudir-ho. L'únic que no acaba d'encaixar -parlo només dels cartells penjats, no pas dels anuncis en plafons o a la premsa- és que el cartell de l'advertiment apareix a l'esquerra, com a primer missatge, i el cartell de les excuses en segon lloc, cosa que trastoca la idea que es vol transmetre. No sé si els publicistes hi han reflexionat prou. Vull dir que la informació de la sanció hauria de ser la resposta a les excuses, no pas allò que les precedeix. Són, per tant, els cartells dels pretextos els que han d'anar a l'esquerra, en primer lloc, i la informació municipal a la dreta. Altrament, sembla que les excuses esdevinguin arguments per a no pagar. És una llàstima, això, ja que la campanya, com dic, és bona, encertada i necessària. És una magnífica manera d'informar que aquells que els faci mandra treure caques del terra hauran de treure bitllets de la butxaca.


VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat
@valex_cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.