Sant Jordi, Diada o competició?


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 26/abr/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Estic completament d'acord amb les recents declaracions de l'escriptor Albert Sánchez Piñol a Cugat.cat, sobre la degradació de la diada de Sant Jordi. Sánchez Piñol ha dit que 'Sant Jordi s'ha convertit en una deplorable signatura de llibres' i en una competició per saber quin és el llibre més venut, tot fent creure que allò molt venut és bo i allò poc venut és dolent. És, per tant, una festa de les lletres que ha acabat esdevenint una festa dels números. I té raó.

En això, a més, hi tenen molta responsabilitat bona part dels editors i els mitjans de comunicació més importants. Tots dos, els primers per afany indiscriminat de negoci, i els segons per afany irreflexiu de titulars, han acabat desvirtuant la Diada dels valors que van fer que arrelés, alhora que n'han fet un simple aplec de rostres i llibres mediàtics. En aquest sentit, ja he comentat alguna vegada la vergonya aliena que vaig sentir, anys enrere, en el decurs d'un Sant Jordi, quan vaig ser testimoni de la solitud d'un escriptor gegantí com Jesús Moncada en coincidir en una mateixa parada amb un parell d'autors mediàtics davant dels quals s'amuntegava la gent delerosa de veure'ls de prop i d'obtenir-ne una signatura.

És innegable que el llibre, a més de ser un element cultural, també és un element de consum. Això és obvi. Però si potenciem la segona part en detriment de la primera, allò que n'obtenim cada 23 d'abril no és la Diada del Llibre, sinó la Diada del Consum. Jo, com Sánchez Piñol, també penso que cal preservar Sant Jordi, perquè és “un gran valor exportador del país” i perquè la imatge de les ciutats de Catalunya, amb tot de gent amb llibres i roses a les mans, és formidable. Tanmateix, s'imposa una reflexió a fons sobre la deriva consumista en què es troba. Hauríem d'anar amb compte, ja que pot ser que ens passi el mateix que li va passar a l'amo de la faula grega de la gallina dels ous d'or: qui tot ho vol, tot ho perd.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat
@valex_cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.