Foment de la lectura


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 6/jul/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Cal saludar efusivament l'anomenat programa 'Lletres' que la regidoria de Cultura de Sant Cugat ha decidit promoure a la ciutat, dintre del Pla Nacional de la Lectura impulsat per la Generalitat.

ESCOLTA-HO

Sant Cugat, ja ho sabem, fa anys que ha fet una aposta per la cultura, com a tret més definitori de la seva personalitat, fins al punt d'esdevenir una de les capitals literàries de Catalunya. Però és cert que, com diu el titular de Cultura, Xavier Escura, cal endreçar, unificar i coordinar les moltes activitats que es fan a la ciutat, relacionades amb el món de les lletres, per tal que hi hagi més cohesió entre totes i que adquireixin més relleu, cosa que afavoreix tothom, tant les persones i entitats implicades com el municipi en general. En aquest sentit, caldrà no oblidar la tasca de l'Ateneu.

D'entrada, sona molt bé la intenció de fixar-se objectius a curt termini, com ara el foment de la lectura, perquè aquesta és justament la gran assignatura pendent de Catalunya: guanyar lectors. Pensem que els índexs de lectura del nostre país són escandalosament baixos i que la mitjana de catalans que afirmen llegir un únic llibre a l'any és del 61%, deu punts per sota de la mitjana europea. I si a això hi afegim que el nombre de consumidors de llibres en català ha passat en només tres anys d'un 23'5% a un 21'2%, la situació resulta inquietant.

Per altra banda, en l'estudi que ha publicat recentment el Gremi d'Editors de Catalunya queda clar que la culpa és dels mateixos catalans, que no prenen consciència de la necessitat de consumir en la seva llengua. Ho veiem en el fet que, mentre els hispanoparlants del nostre país són militants del seu idioma en els seus hàbits de lectura, els catalanoparlants no tenen cap inconvenient a comprar edicions en espanyol. Fins i tot quan n'hi ha de catalana. I així, és clar, és molt difícil que la indústria editorial en la nostra llengua pugui respirar amb comoditat. Fa vergonya, francament, que entre el poc que es llegeix, hi predominin els llibres de futbolistes i de bolets. Benvinguts, per tant, el programa 'Lletres' de l'Ajuntament de Sant Cugat i el Pla Nacional de la Lectura del govern de Catalunya. Pensem que una llengua que no s'usa esdevé inútil, i allò que esdevé inútil desapareix.


VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.