Toni Cantó i el racisme que baixa de l'escenari


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 13/abr/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ara fa unes setmanes, amb motiu de la representació de l'obra 'Razas', de David Mamet, al Teatre-Auditori de Sant Cugat, el seu protagonista, l'actor i polític Toni Cantó, va concedir una entrevista al Diari de Sant Cugat afirmant que 'Mamet fa una reflexió sobre el racisme' i que 'tots tenim prejudicis; la gran diferència és si som o no som capaços d'adonar-nos del moment en què sorgeix el prejudici'. Fins aquí completament d'acord. No hi ha res com el prejudici per mostrar amb nitidesa la nostra personalitat. Aquesta és la manera com Toni Cantó, per exemple, posa en evidència els seus prejudicis ètnics.

ESCOLTA-HO

Ho veiem en el fet que ja l'any 2009, en una entrevista a l'emissora de Federico Jiménez Losantos, Toni Cantó, diputat d'UPyD, el partit nacionalista espanyol de Rosa Díez, es burlava de la llengua catalana i blasmava el nostre país afirmant que hi existeix una 'dictadura lingüística', ja que, segons ell, no té cap sentit que calgui saber català per exercir la medicina a Catalunya. En la seva opinió 'és una ximpleria que en la medicina compti més el llenguatge que la professionalitat'. I considera que tot plegat 'és una cosa artificial creada pels de dalt, perquè si preguntes a la gent del carrer no et diuen que prefereixen que els operi qui sàpiga més català'. Molt bé. Visca la demagògia. Això explica que Toni Cantó i el seu partit catalanofòbic, sumant-se a Ciudadanos, que és el seu alter ego a Catalunya, es manifestin en contra que el català, la llengua pròpia d'aquest país, sigui la llengua vehicular a l'escola.

Cal ser molt cínic, francament, per passejar pels escenaris una obra antiracista de David Mamet i sentir alhora un odi tan exacerbat vers un poble, fins al punt de menysprear el dret dels catalans a ser atesos en la seva llengua per uns serveis sanitaris pagats amb els seus propis diners. Talment com si el coneixement del català fos incompatible amb l'exercici de la medicina. Es veu que els pacients espanyols sí que tenen dret a ser atesos en espanyol a Espanya, com el tenen els pacients danesos a ser atesos en danès a Dinamarca. Els pacients catalans, en canvi, segons Toni Cantó, no tenen dret a ser atesos en català a Catalunya. El prejudici és així. Neix de l'odi i de la ignorància i es converteix en racisme. Per això Toni Cantó, com un personatge més de David Mamet, no és conscient del seu racisme. Ell parla i parla, i com més parla més diu sobre si mateix.

VICTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
Victoralexandre.cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.