El Consell General de Dentistes contra Vitaldent


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 16/mar/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Hi ha una multinacional dental amb presència a Sant Cugat que darrerament ha estat notícia per la seva política publicitària mancada d'escrúpols a l'hora d'anunciar-se en programes de televisió que converteixen els platós en autèntics podrimeners i que s'aprofiten de l'afany de lucre d'algunes persones per fer espectacle de les misèries humanes. Aquesta empresa es diu Vitaldent i l'escàndol es va produir arran de l'aparició de la mare d'un home condemnat per encobrir l'assassinat d'una noia de disset anys anomenada Marta del Castillo. Per aconseguir la presència d'aquella dona en el programa 'La Noria', la cadena Tele-5 va pagar 9.000 euros que ara la fiscalia, en assabentar-se'n, ha decidit intervenir per eixugar els més de 400.000 euros que va costar la recerca del cos de la víctima al riu Gaudalquivir.

De tota manera, la conseqüència més important de l'entrevista a la mare de l'encobridor va ser el rebuig social que va provocar, fins al punt que les firmes comercials que patrocinaven 'La Noria', com ara Nestlé, Campofrío, Puleva o Panrico, van decidir retirar els seus anuncis del programa. Vitaldent, en un principi, davant el rebombori que es va crear, va emetre un comunicat dient que també els retirava perquè és 'una empresa socialment responsable', però només dotze dies després ja tornava a anunciar-s'hi dient just tot el contrari i remarcant que 'desconeix, a priori, el contingut dels programes en què s'emet la seva publicitat'.

Doncs bé, no fa gaire, el Consell General de Col·legis de Dentistes ha denunciat Vitaldent perquè la seva publicitat suposa un 'menyspreu vers tots els dentistes que treballen a la resta de clíniques i centres sanitaris dentals' i perquè 'estaria enganyant la població, en el sentit d'oferir implants dentals que es col·loquen en un dia'. Cal dir, per altra banda, que la campanya de Vitaldent no és només televisiva, també té forma de correu comercial i de propaganda domiciliària. Una propaganda que, ves per on, viola l'article 32 de la Llei de Política Lingüística segons el qual 'els documents d'oferta de serveis han d'ésser redactats, almenys, en català'. Vitaldent, en canvi, començant per la seva pàgina web, menysprea la llengua catalana i fa aquests papers en espanyol.

Per sort, però, a Catalunya hi ha moltes altres clíniques dentals que, a diferència de Vitaldent, sí que tenen en consideració la nostra llengua. Es tracta, per tant, que les tinguem en compte i que actuem en conseqüència. És a dir, que siguem despectius amb les empreses que ens menyspreen i receptius amb aquelles que ens respecten.

VICTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
Victoralexandre.cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.