Un any de la nova llei del tabac


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 17/feb/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ara que ja fa més d'un any que va entrar en vigor la nova llei del tabac, que impedeix fumar en establiments públics, com ara bars, restaurants o discoteques, sembla un moment adient per fer-ne balanç a través de l'opinió que en tenen els propietaris d'aquests locals. Això, concretament, és el que ha fet el Diari de Sant Cugat, en l'àmbit dels restauradors de la ciutat, i el resultat ha estat força il·lustratiu i clarificador.

ESCOLTA-HO

D'entrada, tots coincideixen en el fet que la nova llei no ha minvat la clientela. Afirmen que, tot i que al començament van experimentar una certa davallada, aquesta tendència es va invertir molt aviat i ara ja ningú no discuteix que cap client no té dret a imposar la respiració del seu fum a les persones del voltant en un espai tancat. 'La gent s'hi ha acostumat i no deixen d'anar al bar perquè no s'hi pugui fumar', diu un restaurador. I és lògic. La prova és que tots estan d'acord en què les terrasses de bars i restaurants han adquirit un protagonisme al llarg de l'any que abans no tenien. Abans, les terrasses, apareixien a la primavera i desapareixien a la tardor. Ara, en canvi, sempre tenen gent que, per tal de poder fumar, no els importa passar fred. De fet, l'acte de fumar al carrer, no només a les terrasses dels bars sinó a l'entrada de les botigues, s'ha convertit en una imatge quotidiana a totes les ciutats.

La conclusió de tot plegat, per tant, és que el panorama apocalíptic que el gremi de restauradors presentava, ara fa dos anys, dient que la majoria de locals es veurien obligats a plegar per culpa de la nova llei no tenia cap fonament. Es feien mals averanys i s'amenaçava amb la desaparició de milers de llocs de treball amb la intenció que la llei no entrés en vigor, però ja s'ha vist que el catastrofisme mai no ha estat sinònim de rigor. Aquesta actitud recorda força la reacció que van tenir alguns botiguers del centre històric de Sant Cugat quan l'Ajuntament va decidir convertir-lo en illa de vianants. 'No vindrà ningú. Els carrers quedaran buits. Haurem de plegar', deien certes veus. Ara, però, no crec que els comerciants dels carrers Valldoreix, Santa Maria i Santiago Rusiñol vulguin tornar a l'època anterior. L'ésser humà és conservador de mena i és poc amic dels canvis, però si ha sobreviscut és també per la seva capacitat adaptativa. Per això, quan veu que la seva reticència no servirà de res, calla discretament i fa de la necessitat virtut. Al capdavall, posats a parlar de milers de llocs de treball amenaçats, és innegable que la nova llei del tabac ha servit per alliberar milers de cambrers de l'amenaça de convertir-se en fumadors passius.

VICTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
Victoralexandre.cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.