Amb el bidonet, oli en un llum


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 4/nov/11
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

No fa gaire, unes amistats meves de fora de Sant Cugat, em felicitaven pel que elles en deien la 'sensibilitat mediambiental' dels santcugatencs, en disposar d'eines de recollida selectiva que encara són inèdites en els seus municipis. Jo no sé si nosaltres som més sensibles o no en aquest àmbit, però és perfectament constatable que moltes de les eines de què disposem a Sant Cugat per ser respectuosos amb el medi ambient i per evitar l'impacte negatiu del nostre consum diari en l'entorn no s'acostumen a veure en moltes poblacions de Catalunya.

ESCOLTA-HO

Passa, però, que estem tan acostumats a disposar d'aquestes eines que no hi donem importància. Tanmateix en tenen, d'importància. Una cosa tan elemental com els contenidors de piles, bombetes o càrregues d'impressora, o el formidable servei de recollida selectiva a domicili en matèria d'electrodomèstics, per exemple, no té equivalent a moltíssims llocs del país. Per això cal felicitar l'Ajuntament per la recent instal·lació dels punts verds de recollida d'oli usat de cuina. Es tracta d'obtenir un bidonet en els punts que s'indiquen i tenir-lo a casa fins que s'omple. Llavors el portem a una de les màquines de recollida i allà, gratuïtament, n'obtenim un altre de buit i net.

És molt important que prenguem consciència de les repercussions positives que té un comportament com aquest, ja que afecta la nostra pròpia vida. Pensem que Sant Cugat produeix cada dia més de 3.000 litres d'oli usat que, llençats a l'aigüera, no sols causen problemes a les canonades i a les plantes depuradores sinó que la seva arribada als rius també contamina l'oxigen i perjudica els éssers vius que hi habiten. Les xifres parlen per si mateixes. Es calcula que un litre d'oli pot contaminar 10.000 litres d'aigua. Pensem-hi, si us plau. I si a més de pensar-hi fem servir el bidonet, oli en un llum.

VICTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
Victoralexandre.cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.