El futur contra l'Alzheimer


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 30/set/11
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

És tan gran l'allau de notícies internacionals negatives que rebem, que les positives, tot sovint, ens passen desapercebudes.

ESCOLTA-HO

Tanmateix n'hi ha, de positives. I Cugat.cat, dies enrere, ens en donava una de ben bona. Ens deia que en el termini de deu anys, és a dir, el 2021, tindrem medicaments a l'abast per aturar la malaltia d'Alzheimer. Una malaltia que es considera una de les epidèmies del segle XXI i que té com a grans aliats el consum de tabac, l'abús de l'alcohol i el sedentarisme.

La vida s'ha allargat força, vivim més anys i, com és lògic, ha augmentat el nombre de persones que contreuen malalties pròpies de la vellesa. Això, però, no vol dir que en segles anteriors aquestes malalties no existissin, la diferència rau en el fet que, en morir més joves, no arribàvem a contreure-les. I la prova és que avui dia pateixen Alzheimer un 10% de les persones més grans de 65 anys i que en la franja d'entre 80 i 85 anys els afectats arriben a un terç de la població. De tota manera, també és cert que ara tothom té més coneixement del drama que suposa aquest mal gràcies al fet que algunes de les personalitats que l'han patit o que el pateixen, en lloc d'amagar-se'n, l'han fet públic, i els mitjans de comunicació se n'han fet ressò. L'expresident Pasqual Maragall, per exemple, va anunciar ell mateix que patia Alzheimer. També va patir Alzheimer l'escriptora irlandesa Iris Murdoch, autora d'una novel·la extraordinària anomenada 'Sota la xarxa'. Precisament hi ha una pel·lícula protagonitzada per Judi Dench que ens mostra aquesta etapa de la vida de l'escriptora. I també l'actriu Rita Hayworth va morir d'Alzheimer. Orson Welles, que havia estat el seu segon marit, explicava que una vegada se la va trobar en un aeroport, quan ella ja anava en cadira de rodes, i va ser incapaç de reconèixer-lo.

En tot cas, com va passar amb la SIDA, els testimonis d'aquestes persones conegudes afectades d'Alzheimer són molt importants, perquè ajuden a crear consciència social i la consciència social és el primer antídot contra la malaltia. El segon és saber que fins al 2021 estarem indefensos davant seu.

VICTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
Victoralexandre.cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.