La violència de gènere a Sant Cugat


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 10/jun/11
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La mateixa nit de les darreres eleccions municipals vaig tenir oportunitat de parlar amb l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, i preguntar-li com pensava afrontar la xifra esfereïdora de dones -entre 6.000 i 8.000- que, segons dades del mateix Ajuntament, són susceptibles de patir violència de gènere, física o psicològica, l'any 2012 a la nostra ciutat.

ESCOLTA-HO

Mercè Conesa em va respondre que aquest serà un tema de tracte preferent en els propers quatre anys, perquè és vital que les dones que pateixen maltractaments no se sentin soles. El suport institucional és molt necessari, en aquests casos, per combatre l'aïllament de la víctima, ja que el maltractador se'n val per controlar-la en tot moment -sabent on va, què fa, amb qui parla...- i per intimidar-la.

El passat 27 de maig, en una interessantíssima entrevista al Diari de Sant Cugat, Roser Cirici, presidenta de la Comissió de Lluita Contra la Violència de Gènere de Sant Cugat, explicava que la mitjana de dones que ha patit alguna agressió a la nostra ciutat és la mateixa que la mitjana de Catalunya: un 26,6%. Això significa una de cada quatre dones, cosa que és terrible. Tan terrible com els elements que hi ha implícits en aquesta xacra social. Pensem que són moltes les dones que, tot i les agressions que pateixen per part de la seva parella, no se'n volen separar i que l'única ajuda que demanen és que algú els digui la manera de suportar millor la convivència. Quan això passa, és obvi que el maltractador ja ha aconseguit que la víctima se senti culpable i que no desitgi res més que acomodar-se a les agressions.

Arribats aquí, i tenint en compte que la violència de gènere no fa distincions entre classes socials, edats o nivell cultural i que també inclou dones separades i els seus fills, és important saber que Sant Cugat compta amb un equip format per una desena de professionals en els centres sanitaris públics. El CAP del carrer de la Mina, concretament, és el centre neuràlgic en aquesta matèria. En definitiva, es tracta d'instruments que, a banda de protegir la víctima, coarten la impunitat de l'agressor. I, en aquest sentit, crec que el fet que la titular de l'alcaldia sigui una dona ajudarà força a crear més sensibilitat social sobre el tema. Un tema que, com dèiem, afecta una de cada quatre dones santcugatenques.

VÍCTOR ALEXANDRE és periodista i escriptor
www.victoralexandre.cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.