La festa de les lletres a Sant Cugat


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 13/mai/11
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ja fa uns quants anys que la Nit Literària de Sant Cugat, organitzada per Òmnium Cultural, és un èxit. Especialment d'ençà que se celebra en primavera, ja que afavoreix la conversa exterior i el contacte previ entre els assistents alhora que evita que l'acte quedi circumscrit al sopar i als parlaments, que és el que passava quan es feia a l'hivern a causa del fred.

ESCOLTA-HO

Té raó, a més, la presidenta, Maria Rosa Caballé quan diu que la Nit està plenament consolidada. És veritat que és una festa de les lletres molt jove, només té sis anys, però va ser un èxit només començar, des de la primera edició impulsada per Xavier Escura, que aleshores presidia la secció local d'Òmnium Cultural.

L'edició d'enguany, per altra banda, va experimentar un canvi que em sembla força positiu, i és el d'avançar dues hores el pròleg de l'autor convidat, de manera que la seva lectura va obrir l'acte en lloc de tancar-lo. És molt probable que aquest canvi estigués condicionat per la coincidència amb l'inici de la campanya electoral, que va obligar l'alcaldessa i els regidors a marxar abans d'hora. Però de vegades l'atzar fa aportacions molt positives i vam poder comprovar que l'atenció del públic és molt superior abans de començar el sopar que no pas a l'hora del cafè. El soroll dels coberts i el pas constant dels cambrers, anant amunt i avall, resta bona part de l'atenció que cal dispensar a la persona que està parlant a l'escenari. Un pròleg, per altra banda, com el seu nom indica, sembla més adient com a inici que com a cloenda, perquè, per bé que es tracta del plat fort de la nit i que endarrerir-lo genera més expectativa, és obvi que la concentració ambiental no és la mateixa al començament que al final. Potser seria millor deixar els parlaments institucionals per a la segona part. Val la pena pensar-hi. Tot plegat, és un modest suggeriment que faig.

A mi, en concret, em va agradar molt el pròleg que va fer Borja de Riquer. Va ser un pròleg molt encoratjador sobre la necessitat d'independència intel·lectual de Catalunya i també molt interessant amb relació a alguns aspectes del passat, com correspon a un historiador. De Riquer va recordar l'etapa final del franquisme a Sant Cugat, amb les concentracions a la plaça del Monestir, i també les tertúlies posteriors al Mesón, en l'època més esplendorosa d'aquell local, en companyia de personalitats com Josep Termes, Quim Molas, Miquel Barceló, Sergi Beser o Gabriel Ferrater. Crec que la Nit Literària d'Òmnium Cultural a Sant Cugat té un magnífic esdevenidor davant seu. De moment, com deia, només té sis anys d'història, però en vindran molts més. Ara, senzillament, Òmnium està escrivint la història cultural de la nostra ciutat de la qual en parlaran els historiadors del futur.

VÍCTOR ALEXANDRE és periodista i escriptor
www.victoralexandre.cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.