Sam Abrams


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 15/abr/11
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Crec que Catalunya està en deute amb Sam Abrams. M'hi ha fet pensar la tertúlia que ell va protagonitzar el passat 5 d'abril, a Sant Cugat, sota el lema 'El meu Joan Maragall'. Em refereixo a la immensa i infatigable tasca que Abrams porta a terme des de fa molts anys en defensa de la literatura catalana, fins al punt que són ben pocs els catalans de soca-rel que en tenen un coneixement tan profund com ell.

ESCOLTA-HO

Abrams és un català de Virgínia Occidental que confessa que 'per molts anys que visqui aquí, mai no tindré un punt de vista cent per cent català'. I jo hi afegiria que tant de bo que sempre sigui així, ja que això li dóna una visió més racional i menys emocional del país i li permet veure'n els valors i les mancances sense les filies i les fòbies internes que inevitablement encotillen els catalans de naixement.

És meravellós el que ha fet Sam Abrams per la literatura catalana quant a estudi, anàlisi, divulgació i projecció exterior, i això, sens dubte, hauria de merèixer un reconeixement. Però encara hi ha un altre element que jo valoro moltíssim: la seva capacitat per enfortir la nostra autoestima. Els catalans, fruit de la impossibilitat de decidir per nosaltres mateixos, som un poble amb l'autoestima molt baixa; som un poble mancat de moral de victòria que desconfia de les seves forces i que gairebé no parla per no molestar. Tants anys servint els interessos d'un país que se'ns declara superior han forjat dintre nostre un sentiment d'inferioritat i de culpa que ens porta a menystenir els nostres valors. Talment com si els catalans, pel sol fet de ser-ho, estiguéssim condemnats a viure reclosos en les quatre parets imaginàries que ens hem creat. Som extraordinàriament oberts i receptius, i per tant universalistes, davant tot el que ve de fora, però enutjosament provincians davant tot el que ve de dins.

Per això és tan valuosa la tasca de Sam Abrams, perquè ens parla del potencial creatiu de Catalunya, de la salut esplèndida de les seves lletres i d'unes obres que no tenen res a envejar a la resta de literatures europees. I fent tot això al llarg dels anys, dia rere dia, ens empeny a estimar-nos, a creure en nosaltres mateixos i a prendre consciència de la nostra aportació al patrimoni cultural de la humanitat. Moltes gràcies, estimat Sam.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.