La construcció d'un líder


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 23/abr/10
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Els tòpics són això, tòpics. És a dir, conceptes que ofereixen una visió esbiaixada de la realitat. Tanmateix, mai no farien fortuna si no hi hagués en ells un fons de veritat. El sentit de l'espectacle que s'atribueix als nord-americans, concretament, es va fer palès dies enrere a Sant Cugat en la conferència donada per Richard Boyatzis, doctor en psicologia per la Universitat de Harvard, i guru de la intel·ligència emocional.

ESCOLTA-HO

Acompanyant-se de música, fent acudits i interpel·lant el públic, Boyatzis va impartir una classe magistral sobre els requisits imprescindibles per ser un bon líder. Ignoro què devia cobrar per la seva actuació, però cal felicitar Santcugatribuna per convidar-lo, ja que la seva ponència, a més d'enriquidora, va ser molt amena i divertida, que és justament allò que sovint manca a les ponències. Boyatzis, a més, va demostrar que l'expressió del coneixement no ha de ser necessàriament avorrida. Aquestes són algunes de les coses que va dir: “Un bon líder ha de crear una relació mútua entre ell i l'equip de persones que dirigeix i ha d'interactuar amb totes elles”. “Un líder no neix, es fa”. “L'estrès crònic fa que les persones actuïn de manera rutinària i que perdin el contacte amb els seus somnis, la qual cosa vol dir que si no estem inspirats tampoc no inspirarem els altres”. “L'esperança, la sinceritat, la compassió i la visió són els requisits bàsics que ha de reunir un bon líder”.
Són paraules sàvies, aquestes, no hi ha dubte. Són paraules que es poden aplicar a tot equip humà, ja sigui empresarial, cultural, esportiu o polític. I és que un veritable líder és aquell que ajuda l'equip que dirigeix a desenvolupar les seves capacitats individuals per tal que aquestes, unides als coneixements de cada membre, esdevinguin un valor afegit que reverteixi en benefici de la fita fixada pel col·lectiu. Pep Guardiola, entrenador del FC Barcelona, per exemple, seria l'expressió més il·lustrativa d'aquest lideratge. El seu equip no el respecte perquè guanyi copes, el respecte perquè sap treure el millor de cadascun dels homes que l'integren.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.