Català gratuït


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 26/feb/10
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

És una feliç notícia l'ampliació dels cursos gratuïts de català per a nouvinguts que ha anunciat l'Ajuntament de Sant Cugat. En aquest sentit, cal felicitar les regidories d'Immigració i de Cultura que, en col·laboració amb Òmnium Cultural i amb el Consorci per a la Normalització Lingüística, s'han posat d'acord per eliminar la llista d'espera que hi havia al municipi, ja que fins ara la demanda superava l'oferta.

ESCOLTA-HO

L'any passat, sense anar més lluny, van ser 160 les persones que es van quedar sense poder accedir a aquests cursos. Per això és agradable saber que a partir d'ara, havent-se doblat el nombre de cursos gratuïts, hi podran accedir 280 persones més i que les coses canviaran sensiblement. Això significa que entre els 25 cursos de diferents nivells, hi haurà un total de 580 nouvinguts que veuran satisfet el seu interès d'aprendre la nostra llengua. També està molt bé l'ampliació d'horaris per tal que tothom pugui compatibilitzar l'estudi amb les seves ocupacions personals així com les classes de conversa impartides per Òmnium Cultural com a complement de les del Consorci per a la Normalització Lingüística.
És molt important això, perquè la llengua, en qualsevol lloc del món, és l'eina principal d'integració. Viure en un país sense parlar la seva llengua no comporta només una autolimitació en l'àmbit de les relacions humanes, també suposa un topall per ascendir socialment i per entendre la seva societat. Un català que visqui a Holanda, per exemple, i que només parli anglès, no tindrà problemes de comunicació, ja que els holandesos dominen aquesta llengua. Però, per anys que passin, aquest català mai no coneixerà el poble holandès, ja que per conèixer de debò el poble holandès, cal parlar neerlandès. Hem de tenir en compte que darrere de cada llengua hi ha una manera d'entendre la vida que és única al món i que, precisament per això, constitueix una riquesa extraordinària i un patrimoni de la humanitat. Aprendre la llengua del poble que ens acull no és només una qüestió de principi, és també la manera més ràpida i senzilla de guanyar-nos el respecte de la seva gent. Les llengües no s'expliquen sense els pobles que les parlen, i tot poble, per explicar-se, necessita la seva llengua.

VÍCTOR ALEXANDRE és periodista i escriptor



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.