Per què hi ha tan poques regidores?


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 2/oct/09
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Fa unes setmanes, el Diari de Sant Cugat es va fer ressò d'un estudi segons el qual, a Catalunya, hi ha més homes que dones treballant als ajuntaments. És a dir, que el nombre de regidors supera el de regidores. Concretament, hi ha 6.137 regidors i 2.587 regidores. Cosa que, en percentatge, significa que els homes ocupen un 71% de la representació als municipis i les dones tan sols un 29%.

ESCOLTA-HO

Pel que fa a Sant Cugat, dels 25 regidors que té el consistori, només 8 són dones. Un 32%. Són xifres que ens haurien de fer reflexionar perquè delaten els esquemes androcèntrics de la nostra societat. Ens definim com a Primer Món i parlem força d'igualtat de gèneres i d'equiparar la consideració laboral de les dones a la dels homes, però la realitat del carrer, la de les empreses i la de les institucions ens posa en evidència. És cert que en l'empresa pública la paritat és molt elevada i que no es discrimina cap treballador en funció del seu gènere, però ja hem vist que la paritat no consisteix només en el sou sinó en coses molt més subtils. Vull dir que és molt natural que una regidora guanyi el mateix que un regidor -seria escandalós que no fos així-, però caldria saber quins són els prejudicis que situen les dones en llocs secundaris de les llistes electorals. I caldria també que ens preguntéssim per què hi ha més diputats que diputades al Parlament de Catalunya i per què hi ha més consellers que conselleres i per què tots els càrrecs importants, com ara la presidència del país, la presidència del Parlament o la vicepresidència del Govern, estan ocupats per homes. No n'hi ha prou que hi hagi paritat en els càrrecs intermedis, cal també que aquesta paritat es vegi reflectida en les juntes de govern i en els òrgans de direcció. Només amb dones al capdavant de les empreses serà possible eliminar els prejudicis que encara tenen molts homes sobre el rendiment laboral femení.

VÍCTOR ALEXANDRE és periodista i escriptor
www.victoralexandre.cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.