L'Observatori de la Ciutadania


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 22/mai/09
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

És d'agrair que l'Ajuntament de Sant Cugat hagi reactivat l'Observatori de la Ciutadania i la Immigració després d'haver-lo tingut paralitzat un any. És d'agrair, perquè la seva tasca és molt valuosa a l'hora de permetre'ns disposar de dades objectives sobre el teixit social de la nostra ciutat.

ESCOLTA-HO

Pensem que som un cas especial a Catalunya amb un augment de població espectacular com ho demostra el fet que, entre els anys 2000 i 2009, hem crescut en 27.000 habitants. És a dir, que, en només nou anys, Sant Cugat ha passat de tenir 53.000 habitants a tenir-ne 80.000. La tasca de l'Observatori, justament, consisteix a dir-nos quina és la composició d'aquesta ciutadania, el seu lloc de procedència, la seva franja d'edat, el sexe, la formació i el perfil social al qual respon. Gràcies a aquest servei municipal sabem, per exemple, que a Sant Cugat conviuen persones de més de cent nacionalitats diferents. Hi predomina, com és lògic, la nacionalitat catalana amb gent provinent sobretot de Barcelona, però entre els orígens més nombrosos hi ha l'Estat espanyol, Bolívia, Equador, França, Itàlia, Alemanya, Marroc, Regne Unit i Colòmbia. Després, amb índexs més petits hi trobem Argentina, Estats Units, Holanda o Xina.
És molt interessant això, ja que ens ajuda a prendre consciència del canvi que ha experimentat el món en molt pocs anys amb una mobilitat planetària que no s'havia donat mai en tota la història de la humanitat. Aquest és, des del meu punt de vista, l'aspecte més interessant, perquè vol dir que tots plegats haurem de modificar determinats esquemes mentals. La puresa, em matèria d'humanitat, sempre ha estat empobridora. La mixtura, en canvi, és molt enriquidora, ens eixampla la ment i ens fa prendre consciència dels valors de la diversitat. El nouvingut ha de respectar la societat que l'acull i l'autòcton cal que deixi de veure l'immigrant com una amenaça. Pensem que avui dia cada cop és més difícil trobar una persona que visqui en el mateix lloc on ha nascut, cada cop hi ha més gent que viu o treballa en ciutats diferents. Això també és immigració, això vol dir, en definitiva, que avui dia tots som immigrants.

VICTOR ALEXANDRE és periodista i escriptor
www.victoralexandre.cat




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.