No em discriminis, parla'm en català


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 16/mar/09
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Cada cop són més les persones que, conscients que la llengua catalana no sobreviurà a la globalització si no és necessària a Catalunya, fan una cosa molt més positiva que lamentar-se de l'estat en què es troba, senzillament la parlen.

ESCOLTA-HO

Per això resulta tan encertada la campanya Parla'm en català, promoguda per diverses entitats, en què nouvinguts d'arreu del món s'adrecen als catalanoparlants i els demanen que els parlin en català tot dient-los que per dominar una llengua cal poder-la practicar amb normalitat. Entre aquestes persones hi ha testimonis meravellosos com ara el de l'Andrei: “Si em parles en una altra llengua perquè veus que sóc romanès, com vols que aprengui català? No t'adones que això pot ser una forma de discriminació?”; o el de la Blanca: “Sóc de Madrid i fa dos anys que visc aquí. Faig servir el català a la feina i a la meva vida social. Les llengües són un patrimoni cultural i vull que el català també sigui la meva llengua”; o el de Parwinder, Sukhjinder i Panjeet: “Som dones que no hem nascut a Catalunya, però tenim fills que van a l'escola. Estudiem català per parlar amb els mestres, per anar al metge, per nosaltres mateixes... Però el motiu més important són els nostres fills, perquè ells tenen tota una vida per endavant i segur que això els ajudarà”; o el de Danjuma, Kofi, Shadrak i Margaret: “Som de Ghana i parlar català és una bona manera d'integrar-nos, perquè ens ajuda a tenir feina o a trobar-ne una de millor”.
Hauríem de reflexionar sobre aquests testimonis, perquè, per paradoxal que sembli, som els autòctons el principal escull amb què es troben els nouvinguts a l'hora d'aprendre català. Som nosaltres els qui, amb la nostra tendència sistemàtica a parlar-los en espanyol, els convertim en immigrants permanents. Immigrants que no tindran problemes de convivència, però que mai no seran vistos com a catalans. Parlem-los en català. Un estranger no és un disminuït psíquic. No ofenguem la seva intel·ligència, respectem la seva dignitat.

VÍCTOR ALEXANDRE
Escriptor i peridista
www.victoralexandre.cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.